Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το μπουγιουρντί έγινε τυρόπιτα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςτυρόπιτα, μπουγιουρντί, φέτα, κασέρι, ντομάτα, φύλλο κρούστας

Η έμπνευση για τυρόπιτα μπουγιουρντί ήρθε τυχαία, σκαλίζοντας το ψυγείο μου για να βρω διαθέσιμα υλικά: λίγα φύλλα κρούστας που είχαν περισσέψει από γλυκό, λίγο τυράκι, λίγο κασεράκι, μία ντομάτα. Η τυρόπιτα, άλλωστε, είναι διαχρονικά η αγαπημένη μου πίτα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Το κακό όμως είναι πως οι υπόλοιποι στην οικογένεια δεν συμμερίζονται αυτή μου την αγάπη για το τυρί και σπάνια φτιάχνω τυρόπιτα, αφού δεν μπορώ να καθίσω να την φάω όλη μόνη μου (δηλαδή μπορώ αλλά ας μην το κάνουμε θέμα!). Κάποια στιγμή μου ήρθε να φτιάξω ατομικές τυρόπιτες, ώστε να είναι η ποσότητα μικρή και να μη βγει ολόκληρο ταψί. Οι τυροπιτούλες σκαρώθηκαν γρήγορα και ψήθηκαν στον φούρνο. Το γευστικό αποτέλεσμα εκπληκτικό, τόσο που απορούσα πώς δεν το είχα σκεφτεί πιο μπροστά. Υλικά δεν σας γράφω με ακρίβεια, όπως και στο μπουγιουρντί, αυτά υπολογίζονται με το μάτι και βέβαια πάνε ανάλογα με το πόσες πίτες θα ετοιμάσετε. Υπολογίστε δύο πίτες ανά άτομο. 

Υλικά:

  • τυρί φέτα σε φέτες 1 εκ. περίπου
  • κασέρι σε φέτες για τοστ
  • ντομάτα φρέσκια ή ντοματάκια
  • καυτερή πιπεριά φρέσκια ή μπούκοβο
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • φύλλα κρούστας
  • σουσάμι άσπρο και μαύρο

Κόψτε τη ντομάτα ή τα ντοματάκια σε φέτες και αφήστε να στραγγίσουν από τα πολλά υγρά τους. Ανοίξτε ένα φύλλο επάνω στην επιφάνεια εργασίας και χρησιμοποιώντας πινέλο αλείψτε την εποφάνειά του με ελαιόλαδο. Στο μέσον από τη στενή του άκρη βάλτε μια φετούλα κασέρι. Βάλτε από πάνω ένα κομμάτι φέτα, περίπου 10x8 εκ., και καλύψτε με φέτες ντομάτας. Αν έχετε φρέσκια καυτερή πιπεριά, προσθέστε ανάλογα με το πόσο καυτερό σας αρέσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπούκοβο. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με ρίγανη.

Διπλώστε το φύλλο πρώτα από τις φαρδιές του πλευρές επάνω στη γέμιση και έπειτα διπλώστε το κομμάτι με τη γέμιση, ώστε να κλειστεί καλά μέσα στο φύλλο και να πάρετε μια παραλληλόγραμμη ατομική πιτούλα. Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με μαύρο και άσπρο σουσάμι.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Τις πίτες μπορείτε και να τις τηγανίσετε σε λίγο ελαιόλαδο. Εγώ με το τηγάνι δεν τα πάω πολύ καλά και προτίμησα να τις ψήσω στον φούρνο, στους 200 μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τις τυρόπιτες μπουγιουρντί ζεστές!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'