Κόκκινα σέσκουλα με κόκκινα φασόλια
Ένα ματσάκι σέσκουλα και μερικά κόκκινα φασόλια από την Πρέβεζα για μια νόστιμη, σίγουρα θρεπτική και φθινοπωρινή συνταγή φουλ στο κόκκινο.
Σου έχω πει πόσο πολύ μ’ αρέσει να ψωνίζω τα φρούτα και τα λαχανικά μου από τη λαϊκή. Σου το ‘χω πει, το θυμάσαι. Κι αν δεν το θυμάσαι, τώρα το θυμήθηκες! Στον πάγκο, λοιπόν, της Δήμητρας, η οποία φέρνει πάντα προϊόντα εποχής που καλλιεργεί η ίδια, βρήκα σέσκουλα. Κόκκινα σέσκουλα. Πήρα, λοιπόν, ένα ματσάκι από αυτά κι ένα ματσάκι από τα κανονικά κι έφυγα για το σπίτι με τη σκέψη σ’ εκείνα τα κόκκινα φασόλια που είχα φέρει μαζί μου από το χωριό της φίλης μου, το Νεκρομαντείο Πρέβεζας. Παρένθεση: όποιος δεν έχει επισκεφθεί αυτά τα μέρη, να το κάνει με την πρώτη ευκαιρία. Κλείνει η παρένθεση. Ετοίμασα αυτή τη συνταγή που μου κάνει κι αρκετά φθινοπωρινή και που η γλύκα της κι η νοστιμιά της είναι πραγματικά το κάτι άλλο.
Για να την φτιάξεις κι εσύ, δες τι θα χρειαστείς:
- 250 γρ. φασόλια κόκκινα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- 1 ματσάκι κόκκινα σέσκουλα χοντροκομμένα
- 1 ματσάκι λευκά σέσκουλα χοντροκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ κούπα νερό χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδοκόκκινα φασόλια κόκκινα σέσκουλα
Βράσε πρώτα τα φασόλια για 20-25 λεπτά περίπου. Βράσε παραπάνω αν χρειάζεται. Σε μια κατσαρόλα σωτάρεις τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, τα φασόλια, την γλυκιά πάπρικα, το αλάτι - πιπέρι και σβήνεις με το κρασί.
Προσθέτεις τα σέσκουλα και τον άνηθο κι ανακατεύεις απαλά να μπερδευτούν με τα φασόλια. Στη συνέχεια προσθέτεις το νερό και το ελαιόλαδο και σκεπάζεις. Άφησε το φαγητό να πάρει μια βράση για 10-12 λεπτά. Αυτό ήταν! Μην ξεχάσει να ρίξεις και λεμονάκι.
Με αγάπη,
MamaTsita
Tip 1: Θα παρατήρησες πως δεν μούσκεψα τα φασόλια αποβραδίς. Δεν χρειάζεται, αν τα φασόλια που έχεις είναι αυτό που λέμε... βραστερά.
Tip 2: Δεν έβαλα πολύ νερό γιατί τα χορταράκια βγάζουν κι από μόνα τους. Απλά να ‘χεις το νου σου και να συμπληρώσεις αν χρειαστεί.
Tip 3. Δεν σου αναφέρω ποσότητα στο ελαιόλαδο. Αυτό εξαρτάται από την δική σου προτίμηση. Ξέρεις τι λένε, “περί ορέξεως...”
Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita