Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όλα για τον έρωντα

του Κώστα Λιονουδάκη Wikiέρωντας, δίκταμο, βότανα

Φυτέψτε έρωντα (δίκταμο), το φημισμένο βοτάνι που αυτοφύεται σε φαράγγια, σε γκρεμούς και βράχους των ορεινών περιοχών της Κρήτης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε έρωντας γιατί οι ερωντάδες που το μάζευαν σκαρφάλωναν στους βράχους με κίνδυνο της ζωής τους. Χρειαζόταν πάθος αντίστοιχο του έρωτα για να αποφασίσει κανείς κάτι τόσο ριψοκίνδυνο. Όσον αφορά το όνομα δίκταμο, παντρεύτηκε το λασιθιώτικο βουνό Δίκτη με τη θαμνώδη μορφή του βοτάνου .

Photo: creteflowers@Flickr
Photo: creteflowers@Flickr

Πολυετές φυτό, ξαδερφάκι της ρίγανης, ύψους 30-40εκ., ξεχωρίζει για τα ωοειδή γκριζοπράσινα φύλλα που καλύπτονται από χνούδι ενώ τα άνθη του έχουν ροδοκόκκινο χρώμα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα, καθώς και με παραφυάδες. Η φύτευση του γίνεται τώρα, το φθινόπωρο, ή νωρίς την άνοιξη σε έδαφος με καλή αποστράγγιση.

Αν το φυτέψετε σε γλάστρα, προσθέστε στο χώμα άμμο και χαλικάκια για καλύτερη στράγγιση. Χρειάζεται άφθονο ήλιο και συγκρατημένο πότισμα (μια φορά την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες) για να μη σαπίσουν οι ρίζες του. Ποτίστε το βάζοντας το γλαστράκι σε μια λεκάνη με νερό για λίγα λεπτά ώστε να ποτίζεται από κάτω. Είναι ιδανικό να φυτευτεί σε βραχόκηπους για να ξεπροβάλλει από τις σχισμές των βράχων ή από χαραμάδες πετρόκτιστων τοίχων.

Photo: jennyn@Flickr
Photo: jennyn@Flickr

Συλλέξτε το στο στάδιο της άνθισης (χωριστά οι ανθοφόροι βλαστοί από τα υπόλοιπα μέρη του φυτού) και κάνετε 2-4 κοπές από τέλη Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη που διαρκεί η ανθοφορία του. Η κοπή που θα κάνετε τέλη Ιουλίου - πάντα με ψαλίδι για να μη τραυματιστούν οι νεότεροι βλαστοί - έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαια. Μετά τη συλλογή, απλώσετε το φυτικό υλικό για ξήρανση σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους. Φυλάξτε το σε αεροστεγές βάζο μακριά από το φως για να μη χάσει τη δύναμη του.

Φημισμένο από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές δράσεις του, το δίκταμο σαν αφέψημα απαλύνει τους πονοκεφάλους, τις νευραλγίες, τις στομαχικές και ηπατικές παθήσεις και τους πόνους της περιόδου. Το αιθέριο έλαιο του ανακουφίζει από μυϊκούς, ρευματικούς πόνους και παθήσεις του δέρματος. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την κοσμετολογία καθώς και στην ποτοποιία για την παρασκευή βερμούτ και λικέρ όπως για παράδειγμα στη βενεδικτίνη.

Και κάτι τελευταίο. Λόγω της  περιεκτικότητάς του σε έλαια και της κάλυψης του με χνούδι, μόλις πλησιάσετε αναμμένη φλόγα κοντά του αρπάζει φωτιά αμέσως. Έρωντας με τα όλα του!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'