Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νουντλς με μοσχάρι καυτερό, Wok on Fire

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςνουντλς, κρέας, κρέας μοσχαρίσιο, αυγά, λαχανικά, Wok on Fire, εστιατόριο, street food

Βάλε το γουόκ στη φωτιά και φτιάξε μια πολύ εύκολη λιχουδιά με νουντλς, αυγό, μανιτάρια, πιπεριές και φύτρες φασολιών. Πρόσθεσε κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε μπουκιές αλλά αν το προτιμάς με κοτόπουλο ή γαρίδες, γίνεται εξίσου νόστιμο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ολα άρχισαν πριν από μερικές ημέρες, όταν είδα τη φωτογραφία ενός πιτσιρικά να τρώει νουντλς με τσοπ στικς από  κινέζικο χάρτινο κουτάκι ** σαν βετεράνος. «Πότε πήρες παιδί μου, το παιδί και πήγατε ταξίδι;», ρώτησα τη μαμά του και φίλη μου, όλο ζήλεια, για να πάρω την απάντηση ότι πράγματι είχαν πεταχτεί μέχρι το Νέο Ηράκλειο, για να φάνε νουντλς στην πλατεία.   

Πετάχτηκα, λοιπόν, κι εγώ με τον ηλεκτρικό στο «Wok on Fire street food»*, δοκίμασα τα πάντα και πήρα μαζί μου μια νόστιμη συνταγή.

Υλικά

Για 2 μερίδες

  • 200-300 γρ. μοσχάρι κομμένο μικρές μπουκιές
  • 400-500 γρ. νουντλς αυγού
  • μισή κόκκινη-μισή πράσινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
  • 2 λευκά μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • φύτρες φασολιών (προαιρετικά)
  • 2 αυγά

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. σάλτσα τεριγιάκι
  • 75 γρ. ταμπάσκο ή καυτερή σάλτσα τσίλι
  • 50 γρ. λάδι τσίλι
  • μισή κόκκινη πιπεριά
  • 1 τσίλι
  • μια σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλατι
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 50 ml ξύδι ρυζιού ή απλό
  • 50 γρ. σάλτσα στρειδιών (oyster sauce)
  • 1-2 αποξηραμένα τσίλι

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε, στη συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα υλικά, έχοντας το μάτι σε μέτρια ένταση. Αφού τα ανακατέψουμε καλά και πάρουν μια καλή βράση, τραβάμε από τη φωτιά και χτυπάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ ή με τη ράβδο-μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.

Βάζουμε στη φωτιά (σε δυνατή ένταση) ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρέας το οποίο έχουμε μαρινάρει λίγο πριν και το σωτάρουμε ελάχιστα. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και λίγο ακόμη λάδι αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Οταν μαραθούν τα λαχανικά, μετριάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα βρασμένα νουντλς ανακατεύοντας καλά. Αμεσως ρίχνουμε τη σάλτσα (σε ποσότητα της αρεσκείας μας), μαγειρεύοντας για μισό λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με τηγανητό κρεμμυδάκι και φρέσκο κόλιανδρο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Wok on Fire street food*

(Πευκών 1, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210-2838.928)

Τι περιμένεις από ένα street food; Να είναι φτηνό, νόστιμο και καθαρό, μπόλικο, εννοείται, για να χορτάσεις με λίγα λεφτά και οπωσδήποτε να μπορείς να το φας στο χέρι χωρίς να τρέχουν πάνω σου τα ζουμιά. Ο,τι χρειάζεται δηλαδή για να εθιστείς και να θέλεις να φας και να ξαναφάς.

Ολα αυτά, λοιπόν, μαζί τα πέτυχαν στο Wok on Fire, το καινούργιο απόκτημα της Αθήνας στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου που φιλοδοξεί να γίνει το στέκι όσων αγαπούν τις ασιατικές γεύσεις.

Μην τρομάζετε, δεν έχουν μεγάλη ένταση οι προτάσεις τους (είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι και οι κινεζόφιλοι αγαπούν τα σούπερ καυτερά), ο Γιώργος Κουστένης (των παγωτών ilo ilo), ιδιοκτήτης του ωραίου Wok on Fire και ο υπεύθυνος της κουζίνας του, Δημήτρης Παπαγεωργίου (έμαθε την τέχνη του απωανατολίτικου φαγητού στο Wagamama του Golden Hall), απευθύνονται (και) στους άμαθους ελληνικούς ουρανίσκους.

Βασικά έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα (η ανοιχτή κουζίνα θυμίζει χειρουργείο), στην πολύ καλή πρώτη ύλη (φρέσκα λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, γαρίδες και αστακοουρά) και στις γενναίες ποσότητες. Αν αδειάσεις, δηλαδή, το κουτάκι σε βαθύ πιάτο θα έχεις μπροστά σου ένα βουνό. Οπότε ναι, θα πήγαινα και με το παιδί μου. Και θα ζητούσα λίγο μεγαλύτερη ένταση στις γεύσεις και στα αρώματα, παιδιά μην την φοβάστε.

**Το κινέζικο χάρτινο κουτάκι

Το takeout κουτάκι που λέγεται oyster pail και θυμίζει γιαπωνέζικο οριγκάμι καθώς διπλώνεται και στερεώνεται σε σχισμές, στην πραγματικότητα, είναι εφεύρεση αμερικανική την οποία πατεντάρησε στις 13 Νοεμβρίου του 1894 στο Σικάγο ο Φρέντερικ Γουίκς Γουίλκοξ. Εντωμεταξύ η αγάπη για το κινέζικο stir fry φαγητό, που ήρθε προς το τέλος του 19ου αιώνα μαζί με τους πρώτους κινέζους μετανάστες από την επαρχία Γκουάγκ Ντογκ, είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην αμερικανική ήπειρο. Και έτσι το κουτάκι έγινε ο ιδανικός σύντροφος του κινέζικου street food, που εννοείται εξαμερικανίστηκε επίσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'