Τσουρέκι δίχως αυγά, με καρότο και κολοκύθα
Κάποτε συνόδευε μόνο τις μεγάλες γιορτές μα πλέον τρώγεται όλο τον χρόνο. Όλο το κόλπο στην παρασκευή του τσουρεκιού είναι η υπομονή που απαιτεί κυρίως με τον χρόνο για το φούσκωμα. Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα είναι για τσουρέκι δίχως αυγά, ό,τι πρέπει για όσους προσέχουν να ρίξουν τη χοληστερίνη τους. Το καρότο και η κίτρινη κολοκύθα του δίνουν γεύση διαφορετική από το συνηθισμένο πασχαλινό.
Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια
- 3 κούπες βρασμένη και λιωμένη κολοκύθα
- 1 κούπα καρότα βρασμένα και λιωμένα
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 3 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα τριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 125 γραμμάρια μαγιά φρέσκια
- ½ κούπα χλιαρό νερό
- 4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λίπος λιωμένο
- σταφίδες ξανθές
- σουσάμι
- φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέστε τις 4 - 5 κουταλιές αλεύρι, ανακατέψτε κι αφήστε να φουσκώσει (Αυτό είναι το προζύμι σας). Σε μια λεκάνη βάλτε τα 2 κιλά αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι. Ανακατέψτε τα και κάντε μια λακκούβα στη μέση όπου προσθέτετε το φουσκωμένο προζύμι.
Βάλτε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ το κολοκύθι, το καρότο, το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και χτυπήστε τα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όλο αυτό το μίγμα ρίξτε το μέσα στο αλεύρι (όπου ήδη έχετε βάλει και το προζύμι) κι αρχίστε να ζυμώνετε απαλά. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά, αναδιπλώστε τη ζύμη βουτώντας τα χέρια στο λιωμένο φυτικό λίπος μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, αρκεί να ενωθούν καλά τα υλικά σας.
Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη ή με λαδόκολλα και τοποθετήστε την σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, πατήστε την με το χέρι απλώς για να ξεφουσκώσει - δεν την ξαναζυμώνετε.
Μετά κόψτε κομμάτια ζύμης και πλάστε τα τσουρέκια στο μέγεθος που θέλετε (σ' αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε και ξανθές σταφίδες, τους πάει πολύ). Μπορείτε να φτιάξετε πλεξούδες, το σχήμα που συνηθίζεται, ή να τα ψήσετε ως έχουν. Βάλτε τα σε βουτυρωμένα ταψιά ή φόρμες. Αφήστε τα να διπλασιαστούν ξανά σε όγκο μέσα στις φόρμες, ψεκάστε με λίγο νερό και πασπαλίστε, προαιρετικά, με σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου. Ψήστε στους 200 βαθμούς 25 - 30 λεπτά - τόσο χρειάζεται το κανονικό μέγεθος τσουρεκιού, περίπου τα 600 γραμμάρια ζύμης.
Κόψτε τα την επόμενη μέρα. Όσο μένουν, τόσο πιο εύγευστα και λαχταριστά γίνονται.