Τα κάνανε κρητική σαλάτα, Sunday Brunch Festival
Στο Sunday Brunch Festival του μπαρ The Clumsies, ο Άλεξ Τσιοτίνης παρουσίασε μια παιχνιδιάρικη σαλάτα με κινόα, πληγούρι, παξιμάδι από χαρούπι, μπόλικα μικροσκοπικά κομμένα λαχανικά και αρωματικά και σάλτσα εσπεριδοειδών που μας ενθουσίασε.
Προηγήθηκε μια ωραία βελουτέ σούπα από βασιλομανίταρα με λάδι βανίλιας και αμύγδαλα και ακολούθησαν αυγά με στάκα και πατάτες τηγανητές σε ζαμπαγιόν από στάκα αρωματισμένη με θρούμπι, ένα surf ’n’ turf πιάτο με ένα μπέργκερ – μινιατούρα με ζουμερό μπιφτέκι από ζυγούρι, ένα πεϊνιρλάκι με σολομό και βραστό καλαμπόκι και για επιδόρπιο μανταρινόπιτα με σορμπέ λεμονιού σερβιρισμένη μαζί με λεμονάδα με βασιλικό.
Η μανία με το brunch*, αυτό το γεύμα ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό, που μπορείς να το απολαμβάνεις τεμπέλικα μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, μας έχει συνεπάρει τα τελευταία χρόνια. Ηρθε, λοιπόν, φέτος το The Clumsies, το αθηναϊκό all-day bar που αυτή τη χρονιά βρίσκεται στην 22η θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, να απογειώσει την ιδέα με ένα Sunday Brunch Festival**.
Πήγαμε την περασμένη Κυριακή (και θα ξαναπάμε), αγαπήσαμε τη σαλάτα που περιλάμβανε το εμπνευσμένο μενού του νεαρού Αλέξανδρου Τσιοτίνη (ιδιοκτήτης και σεφ του γαστρονομικού εστιατορίου CTC-Σίτιση, βραβευμένος με το 1ο βραβείο Γαστρονομίας στην κατηγορία Μεσογειακή κουζίνα για Chef κάτω των 30 ετών) και, όπως πάντα, ζητήσαμε τη συνταγή.
Τι είναι αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο με την ευκαιρία του φεστιβάλ; Μα οι ωραίες ιδέες που γεννούν οι δημιουργικοί νέοι άνθρωποι στον καιρό της κρίσης και οι συνέργειες μεταξύ τους.
Κρητική σαλάτα με κινόα, χαρούπι και εσπεριδοειδή
Υλικά
Για τη σαλάτα:
- 200 γρ. πληγούρι χοντρό
- 100 γρ. κινόα λευκή
- 50 γρ. κινόα κόκκινη
- 100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 50 γρ. πιπεριά φλωρίνης
- 50 γρ. αγγούρι τουρσί
- 100 γρ. ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- 100 γρ. κολοκυθόσπορους
- 10 γρ. φύλλα βασιλικού
- 10 γρ. φύλλα αρμπαρόριζας
- 100 γρ. ρόκα baby
- ξύσμα λάιμ
- 200 γρ. ντάκο από χαρούπι
- 100 γρ. πατέ ελιάς μαύρης
- αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό το πληγούρι και βράζουμε την κινόα σε 150 γρ. νερό (γενικά η αναλογία είναι 1 προς 1 ½)
Στη συνέχεια σε μια μπασίνα προσθέτουμε τα βρασμένα σιτηρά, τα αρωματικά και τα λαχανικά, όλα κομμένα σε ομοιόμορφα κυβάκια. Και ανακατεύουμε απαλά ώστε να μη μαραθούν πολύ.
Σε μπλέντερ χτυπάμε τα παξιμάδια με τον πουρέ ελιάς ώστε να αποκτήσει την υφή χώματος.
Για τη σάλτσα:
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 25 ml χυμό λαιμ
- 25 ml ξύδι από λευκό βαλσάμικο
- φύλλα βασιλικού
- 25 ml μέλι θυμαρίσιο
- 20 γρ μουστάρδα με σπόρους
- 200 ml ελαιόλαδο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα μιξεράκι χειρός και «ανεβάζουμε» τη σάλτσα με το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε χωριστά σκεύη και «παντρεύουμε» τη σαλάτα με τη σάλτσα την τελευταία στιγμή...
Εναλλακτικά, τα συνδυαστικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη σαλάτα αυτή, είναι:
- λουίζα – μελισσόχορτο
- κόλιανδρος – λάιμ – βασιλικός
- μαϊντανός - άνιθος – μάραθος
- δυόσμος
- μέντα - σπόροι κόλιανδρου
*Brunch
Μπορεί να μοιάζει νέα αυτή η μανία αλλά δεν είναι. Ξεκίνησε δειλά δειλά τη δεκαετία του 1980, τότε που μαζευόμαστε σε σπίτια τα μεσημέρια της Κυριακής για να αντιμετωπίσουμε, όλη η παρέα μαζί, τη μελαγχολία του απογεύματος. Στον μπουφέ παίρνανε θέση οι ομελέτες και άλλα χίλια δυο καλούδια, αλμυρά και γλυκά, μαζί με φρεσκοστιμμένους χυμούς, τσαγάκια και καφέδες. Και αλκοόλ εννοείται. Ο,τι λαχταρούσε ο καθένας. Πίναμε σκληρά και μαλακά ποτά, φτιάχναμε και αυτοσχέδια κοκτέιλ, τότε μας άρεσε η σανγκρία.
Μερικές φορές, μετά το φαγητό, μαζευόταν το χαλί και το brunch εξελισσόταν σε ξαφνικό πάρτι του απομεσήμερου. Στις 6-7 η ώρα το απόγευμα η σύναξη διαλυόταν ησύχως, τα παιδιά κλεινόντουσαν στο δωμάτιό τους για ένα τελευταίο διάβασμα και οι μεγάλοι μάζευαν τα μυαλά τους και τις εφημερίδες τους για να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας την εβδομάδα που ακολουθούσε.
Επικά brunch έχουμε απολαύσει επίσης σε εστιατόρια ξενοδοχείων όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Hilton - ειδικά την περίοδο των γιορτών, οι σεφ τους ετοιμάζουν μπουφέδες – υπερπαραγωγή - ενώ όσοι συχνάζαν στο Hell’s Kitchen της οδού Κλεισθένους, πίσω από το Δημαρχείο, νοσταλγούν ακόμη εκείνη την υπέροχη μποέμ ατμόσφαιρα τα απομεσήμερα του Σαββατοκύριακου που, κατά κάποιο τρόπο, επανέφερε αργότερα το Mama Roux της οδού Αθηνάς.
Σήμερα δεν χρειάζεται πια να ψάξεις τι θα κάνεις το γουικέντ στην πόλη. Kάθε στέκι που σέβεται τον εαυτό του σε καλεί να απολαύσεις μια πανδαισία από αυγά μάτια, ποσέ, ομελέτες, κροκ μεσιέ και κροκ μαντάμ, μπέργκερ, μπέιγκελ, κρέπες και πανκέικς που συνοδεύονται με διάφορα ανεβαστικά ποτά, να το ρίξεις δηλαδή έξω, να φας και να πιεις λιγάκι παραπάνω. Το λέει άλλωστε κι εκείνο το παλιό τραγουδάκι: Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε κλπ κλπ
Μια γλυκιά συνήθεια, λοιπόν, είναι το brunch που ομορφαίνει τις Κυριακές μας, σε συνεφέρει από το hangover του Σαββατόβραδου και σου επιτρέπει να γλυστρήσεις απαλά στις δυσκολίες της Δευτέρας. Ως λέξη αλλά και ως περιεχόμενο είναι ένα υβρίδιο που προέκυψε από τη διασταύρωση του breakfast και του lunch, περί τα τέλη του 19ου αιώνα στην Αγγλία, που σερβιριζόταν σε φαντασμαγορικούς μπουφέδες για να φροντίσει τους ξενύχτηδες του Σαββάτου. Μερικά χρόνια αργότερα, για την ακρίβεια τη δεκαετία του 1930, το brunch αγαπήθηκε πολύ και στην Αμερική.
**To Sunday Brunch Festival στο “The Clumsies”
Υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης ενός brunch; Μπορεί το brunch να γίνει ταυτόχρονα δημιουργικό και ευφάνταστο ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα; «Κάπως έτσι, μέσα από τέτοιες ερωτήσεις γεννήθηκε η ιδέα για το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Ελλάδα με αποκλειστικό θέμα το Brunch», μας είπε ο Νίκος Δαδίτσιος που έχει αναλάβει αυτό το πραγματικά τεράστιο project. Για σκεφθείτε την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος: κάθε Κυριακή η φιλόξενη κουζίνα του “The Clumsies” παραχωρείται σε ένα διαφορετικό guest chef, ο οποίος – μαζί με την ομάδα του - παρουσιάζει ένα brunch menu δικής του έμπνευσης. Ταυτόχρονα, το μπαρ ετοιμάζει τα ιδανικά ποτά για την περίσταση: different flavored Virgin Bloody Mary’s, non alcohol beverages, Smoothies, κλπ.
Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί οι: Θάνος Φέσκος (sous-chef του Τάσου Μαντή στη Χύτρα), Jean - Charles Métayer (ο υπέροχος γάλλος chef του εστιατορίου Première στο Intercontinental), η ομάδα των chef – ιδιοκτητών του αθηναϊκού εστιατορίου Cookoovaya, ο Αλεξ Τσιοτίνης (chef-ιδιοκτήτης του CTC), η Madame Ginger – κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη - (μαγείρισσα και food blogger που το όνομά της συνδέθηκε με τα επιτυχημένα brunch του Mama Roux και του New York Sandwiches) ενώ έπεται η συνέχεια την ερχόμενη Κυριακή με την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Βασίλη Παπαθεοδώρου (ένας από τους σεφ του Matsuhisa Athens, ο οποίος ετοιμάζει για την περίσταση ένα fusion menu που συνδέει γαστρονομικά την Καλιφόρνια με την Ιαπωνία).
Θα ακολουθήσει η κάθοδος από το βορά του Δημήτρη Κοπαράνη (o δημιουργός του διάσημου μπουγατσάν, του πρώτου ελληνικού υβριδικού γλυκού που συνδυάζει τη μπουγάτσα με το κρουασάν, σεφ του Estrella στη Θεσσαλονίκη και του Vinum στο ξενοδοχείο Eagles Palace της Χαλκιδικής και food blogger), η άνοδος από τη Βουλιαγμένη του Παναγιώτη Γιακαλή (Executive Chef σε των εστιατορίων Baku, Malabar και Malabar Gastronomy του The Margi, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα Small Luxury Hotels of the World) αλλά και η εμφάνιση της ομάδας του warehouse από τα Εξάρχεια.
Ολη αυτοί μαζί αποδεικνύουν πόσο ουσιαστικές είναι για την πρόοδο σε εποχές κρίσης, η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών. Για εμάς εξάλλου, που αγαπάμε τις γαστρονομικές εμπειρίες, είναι μεγάλο πράγμα να μπορούμε να δοκιμάζουμε τις δημιουργίες όλων αυτών των πολύ επιτυχημένων μαγείρων σε τόσο καλές τιμές. (Το μενού κοστίζει 26 ευρώ / άτομο.) Προσέξτε, όμως, χρειάζεται να κλείσετε τραπέζι, υπάρχει κοσμοσυρροή.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα αυγά της ραστώνης
- Κυριακάτικο, κατακόκκινο brunch
- Ο εργένης στην κουζίνα: πρωινό για δύο
- Νέα Υόρκη - Αθήνα: bagels
- Πρωινό για τον ξενύχτη
- Η «γερμανική» μου σαλάτα
- Αυγά ποσέ με καπνιστό σολομό και σάλτσα μπεαρνέζ
- Υπέρ-πρωινό με κινόα, μέλι και καρύδια
- Συνέργειες μαγείρων
- Βάλε το λεμόνι στην κατάψυξη
- Νηστίσιμο Brunch για το Μεγάλο Σάββατο
- Σαλάτα με ντρέσινγκ χωρίς λάδι