Πίτα και τυροπιτάκια: μ' ένα ζυμάρι, δυο νοστιμιές
Μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια - στην περίπτωσή μας: μ' ένα ζυμάρι δυο νοστιμιές. Από τα καθιερωμένα μου μαγειρικά κόλπα, όποτε ζυμώνω, με την ίδια ζύμη, να ετοιμάζω πίτα ανοιχτή με κασέρι και ντομάτα αλλά και αφράτα τυροπιτάκια στο τηγάνι. Αμφότερα μπορούν να γίνουν πρωινό κολατσιό ή νόστιμο φίλεμα για μπύρα.
Για το ζυμάρι τους:
- 2 μεγάλες κούπες αλεύρι
- νερό βρύσης (μισή και πλέον από την παραπάνω κούπα)
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
Εκτέλεση:
Ζυμώστε όλα μαζί τα υλικά ώσπου να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Αφήστε να ξεκουραστεί, τουλάχιστον 20 λεπτά.
Πρώτη νοστιμιά - Aνοιχτή πίτα
Για ένα ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών, κόψτε ένα μπαλάκι ζυμάρι σε μέγεθος μικρού πορτοκαλιού και, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε σχετικά λεπτό φύλλο αλευρώνοντας και το ίδιο το ζυμάρι. Τοποθετήστε το στο λαδωμένο ταψί καλύπτοντας και τα εσωτερικά τοιχώματα και αφήνοντας δύο δάχτυλα του φύλλου έξω από το ταψί - το υπόλοιπο αφαιρέστε το με ένα ψαλίδι. Λαδώστε γύρω-γύρω το στεφάνι του ζυμαριού και τυλίξτε το προς τα μέσα να σχηματιστεί κόθρος.
Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κούπα κασέρι τριμμένο
- 2 μικρές ντομάτες
- 50 γραμμάρια αλλαντικό της αρεσκείας σας (λ.χ. καπνιστή μπριζόλα, προσούτο κλπ)
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Πασπαλίστε τη μισή ποσότητα απ’ το κασέρι πάνω στο φύλλο. Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες και, αφού τις πιέσετε λίγο να φύγουν τα ζουμιά τους, αραδιάστε τες πάνω απ’ το κασέρι. Από πάνω βάλτε το αλλαντικό και τελειώστε με το υπόλοιπο κασέρι. Ψήστε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει ο κόθρος.
Δεύτερη νοστιμιά - Τυροπιτάκια με γιαούρτι και φέτα
Υλικά:
- 150 γραμμάρια γιαούρτι (θα κρατήσει τα τυροπιτάκια ζουμερά)
- 300 γραμμάρια φέτα
- 2 μικρά αυγά
- λίγο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ανοίξτε το υπόλοιπο ζυμάρι σε ένα φύλλο και κόψτε το σε κομμάτια περίπου 10 x 10 εκατοστών. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά - τη φέτα θρυμματισμένη. Βάλτε δύο κουταλιές της σούπας απ’ αυτό το μίγμα σε κάθε κομμάτι του φύλλου κατά μήκος και προς στο κάτω του μέρος.
Αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο δεξιά κι αριστερά ώστε να μπορέσετε να το αναδιπλώσετε και στη συνέχεια να το τυλίξετε σε ρολάκι. Τηγανίστε σε καυτό λάδι αλλά, όταν ρίξετε μέσα τα τυροπιτάκια, χαμηλώστε τη φωτιά σας σε μέτρια. Ροδίστε τα απ’ όλες τις πλευρές και βάλτε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Κολατσιό στην αυλή: τυροπιτάκια της γιαγιάς
- Τα κρητικά: τυρόπιτα τεμπέλικη με λιαστή ντομάτα
- Τα τυροπιτάκια με τα χίλια πρόσωπα
- Τα τυροπιτάκια της εκδρομής
- Τυρόπιτα «ξυπόλυτη» με ξινομυζήθρα
- Η τυρόπιτα της ακαμάτρας
- Μπουρεκάκια - μπουκιές με ξινομυζήθρα
- Τραγανές μπουκίτσες με τυρί και αρωματικά
- Τυρόπιτα σκοπελίτικη, στο τηγάνι ή τον φούρνο
- Τυρόπιτα χλιδάτη, με μπεσαμέλ
- Χατζαπούρι: η γεωργιανή τυρόπιτα
- Χαλουμοπιτάκια: κανείς δεν τρώει μόνο ένα!
- Κρατσανιστή τυρόπιτα με φύλλο κανταΐφι