Τάρτα σκεπαστή με μπρόκολο, ρύζι και τυρί
Αυτή η σκεπαστή τάρτα εντυπωσίασε σε γεύση, αν και δεν αναμενόταν από τον τίτλο της. Το μπρόκολο ταιριάζει πολύ με κάποιο πικάντικο τυρί, π.χ. κασέρι Ξάνθης, ή μίγμα από διάφορα τυριά με έντονη γεύση. Η δε ζύμη μου άρεσε πολύ και θα την καθιερώσω για τέτοιου τύπου πίτες ή τάρτες.
Υλικά
Για τη ζύμη του φύλλου:
- 350 γρ. αλεύρι μαλακό
- 175 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 αυγό
- 4 κουτ. σούπας παγωμένο γάλα
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. μπρόκολο - βάρος καθαρισμένου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικό)
- 100 γρ. ρύζι καρολίνα για ριζότο
- 200 γρ. τυριά διάφορα*
- αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα
- 1 μικρό αυγό για την επικάλυψη του φύλλου
Διαδικασία
Για τη ζύμη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν τρίμματα. Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε με το γάντζο ή μέσα σε δυνατό μπλέντερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης, περίπου 2-3 λεπτά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά, όσο εμείς θα ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
Για τη γέμιση:
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα το πλένουμε και το ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά μόνο. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό (έτσι σταματά ο βρασμός) Αφήνουμε στην άκρη να μας περιμένει. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
Κόβουμε τα τυριά σε κύβους. *Εδώ να σημειώσω ότι η συνταγή ζητάει κάποιο πικάντικο τυρί. Εγώ έβαλα ένα μείγμα ρεγκάτο και πικάντικης κατσικίσιας γραβιέρας και πολύ λίγο μπλε τυρί εκμεταλλευόμενη ό,τι είχα στο σπίτι. Κόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μπούκοβο (αν το επιθυμούμε) και αφήνουμε 1 λεπτό ακόμη.
Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε το μπρόκολο, τα τυριά, το κρεμμύδι, το ρύζι και καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι ανάλογα με τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά με τη μουστάρδα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Για τη συναρμολόγηση:
Ετοιμάζουμε ένα ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 25x25 αλείφοντάς το ελαφρά με ελαιόλαδο. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Την μοιράζουμε σε δύο μέρη (το ένα λίγο πιο μεγάλο). Πάνω σε επιφάνεια εργασίας ή σε πλαστήρι ανοίγουμε με τη βοήθεια μικρού πλαστηριού φύλλο 30x30
Μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί έτσι που να καλύπτονται και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Το τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί μας. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο 25x25 ίσα να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε την τάρτα και κλείνουμε καλά γύρω γύρω ενώνοντας τα φύλλα. Με τη ζύμη που θα μας περισσέψει κλείνοντας τα φύλλα διακοσμούμε, αν θέλουμε, την επιφάνεια. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία.
Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Στο ενδιάμεσο αλείφουμε με το αυγό που έχει περισσέψει. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας