Σούπα γκούλας: ζεστασιά από Ουγγαρία
Ο χειμώνας και τα γερά κρύα είναι εδώ. Ετοίμασα, λοιπόν, γκούλας (Gulyás), μια χορταστική, θερμαντική σούπα που συνηθίζεται στην Ουγγαρία. Συνήθως μαγειρεύεται με κρέας βόειο, κρεμμύδια, πάπρικα, λαχανικά και μικροσκοπικά ζυμαρικά που μοιάζουν με νιόκι. Οι Ούγγροι δεν την αγαπούν ιδιαίτερα νερουλή, δίνουν έμφαση στο κρέας και τα λαχανικά, και κατά μήκος της χώρας την συναντάς σε πολλές παραλλαγές. Ιδού η δική μου:
- ½ φλτζ. τσαγιού λάδι
- ½ κιλό μοσχάρι, ποντίκι, κομμένο σε κύβους
- 2 φέτες καπνιστό ψιλοκομμένο μπέικον
- ½ κιλό ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 250 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
- 250 γρ. καρότα σε κύβους
- 1 μικρή σελινόριζα σε κύβους και λίγο από τον βλαστό
- άλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα, κατά προτίμηση ουγγρική
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 250 γρ. ντοματοπολτό ή 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
- 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
- 1,5-2 lt ζωμό κρέατος ή νερό
Στην κατσαρόλα τοποθετούμε το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον. Προσθέτουμε το κρέας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν, σχεδόν, όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τη σελινόριζα και ανακατεύουμε. Στη φάση αυτή προσθέτουμε το αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, τις πολτοποιημένες ντομάτες και τον ζωμό του κρέατος. Σιγοβράζουμε για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε με ελάχιστη κρέμα γάλακτος ή μία κουταλιά γιαούρτι ή και σκέτη.
*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr