Νοέμβρης: στο μποστάνι με λιακάδα
Ο Νοέμβριος φέτος φαίνεται να έχει πολλές ορέξεις και οι ηλιόλουστες μέρες του μάς χάρισαν λίγους καρπούς ακόμα. Σαν μια λιχουδιά ώστε με ακόμα πιο πολλή λαχτάρα και υπομονή να προσμένουμε το επόμενο καλοκαίρι.
Καλαμπόκι μωβ, υπέροχα γλυκός και σπάνιος καρπός. Δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικός αλλά είναι πολύ ανθεκτικός στην έντονη ξηρασία.
Φυσαλίς μωβ (Physalis ixocarpa), μια ακόμα όμορφη ποικιλία των φυσαλίς. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κίτρινο καρπό που έχουμε ξαναδείξει, αυτός ο καρπός είναι αρκετά μεγαλύτερος. Δεν είναι τόσο γευστικός εάν τον φάμε ωμό αλλά είναι ασύγκριτη η γεύση του όταν μαγειρευτεί ή όταν συνοδεύεται σε σάλτσες. Είναι πιο παραγωγικό φυτό αλλά λιγότερο ανθεκτικό σε σύγκριση με την κίτρινη φυσαλίς (Physalis peruviana).
Πιπεριά μωβ, πολύ γλυκιά. Οι καρποί που έχουν χαρακτηριστικό μπλε ή μωβ χρώμα οφείλουν το χρώμα τους στη φυσική χρωστική ουσίας ανθοκυανίνη. Μια φυτοχημική, αντιτοξική ουσία ιδιαίτερα σπάνια και ωφέλιμη για την καλή υγεία και ευεξία του σώματος μας.
Πιπεριά σοκολάτα, γλυκιά με μοναδική γεύση. Λόγω του χρώματός της ελκύει τον ήλιο και ωριμάζει πολύ γρήγορα, ακόμα και με λίγο ήλιο, σε σύγκριση με άλλου χρώματος πιπεριές.
Πιπεριά μακρόστενη "Sigaretta Di Bergamo", γλυκιά και πολύ παραγωγική. Παραδοσιακή ποικιλία από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, όπου χρησιμοποιείτε σε σαλάτες, πάστες και πίτσες.
Κολοκύθα μικρή, δίχρωμη. Διακοσμητική αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιούταν για πολλές χρήσεις εξαιτίας της ανθεκτικότητάς της και του ιδιαίτερου σχήματος. Μετά από λίγο καθάρισμα μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο παγούρι ή ακόμα και μια θήκη να φυλάμε τους σπόρους μας.
Πικρό πεπόνι (Kudret nari), ένας ιδιαίτερα πικρός καρπός από την Ινδία. εξωτικός, με ευεργετική επίδραση στην υγεία και ιδιαίτερα στην καρδιά.
Μια μικρή σοδειά ακόμα από αυτά που καθυστέρησαν να ωριμάσουν.