Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γρήγορο κέικ μήλου: στο μπλέντερ ή στο μούλτι

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςκέικ, μήλο, καστανή ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, επιδόρπιο, αφράτο κέικ μήλου, κέικ μήλου με λάδι, κέικ μήλου νηστίσιμο

Τι κάνεις όταν περιμένεις επισκέψεις και δεν έχεις τίποτα για κέρασμα; Και μάλιστα όταν αυτά που έχεις προς αξιοποίηση είναι «περιορισμένων δυνατοτήτων»; Και δεν υπάρχουν και ζαχαροπλαστεία γύρω; Αυτοσχεδιάζεις με ό,τι βρεις! 2-3 κακοτερένια (= όχι πολύ καλά) μήλα και λίγη μαύρη ζάχαρη. Λάδι, κανελογαρύφαλα και αλεύρι είναι η αλήθεια δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μου οπότε κάτι γίνεται! Το κέικ σκαρώθηκε σε μια τέτοια περίπτωση, σε περιορισμένη ποσότητα για να μπορεί να χτυπηθεί σε multi και να χωρέσει σε μικρή, μακρόστενη φόρμα σιλικόνης. Έκτοτε έχει γίνει αρκετές φορές, έγιναν οι απαιτούμενες διορθώσεις και προσαρμογές, οι ποσότητες όμως διατηρήθηκαν για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της προετοιμασίας κι έτσι έχουμε εύκολα και γρήγορα ένα νόστιμο κέικ που τρώγεται μονιμερής (= σε μια μέρα)!

Υλικά:

  • 2 μεγάλα μήλα ή 3 μέτρια
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή , αλλά αν δεν έχουμε καλή είναι και η λευκή)
  • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα, ο χυμός ήταν 100ml)
  • 1 και 2/3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι
  • μπέικιν
  • 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • λίγη άχνη για πασμάλισμα

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα.

Καθαρίζουμε το 1 μεγάλο (ή το 1,5 μεσαίο μήλο) και το κόβουμε σε φέτες που βάζουμε στο δοχείο του multi ή του μπλέντερ (μια απ’ όλες τις φορές που έφτιαξα το κέικ μέτρησα
τον πολτό και ήταν περίπου 1 κούπα). Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα γαλάκτωμα.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν τα δυο μείγματα. Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης. Κόβουμε το υπόλοιπο μήλο σε πολύ λεπτές φετούλες και τις σπρώχνουμε μέσα στο μείγμα να κρυφτούν όσο γίνεται (όχι τελείως).

Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου (σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος), μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζουμε στο κέντρο της φόρμας (μπορεί να έχει λίγη υγρασία λόγω των κομματιών του μήλου, αλλά δεν θα έχει ίχνος χυλού). Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος μια χούφτα σταφίδες ή καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι (γιατί αν τα αλέσουμε θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλεύρι).
  • Ένα μέρος της ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί με πετιμέζι. Δοκιμάστηκε με 2/3 κούπας λευκή ζάχαρη και 1/3 κούπας πετιμέζι και ήταν διαφορετικό αλλά εξίσου ωραίο!Μπορούμε να παραλείψουμε τις φέτες μήλου αν τα μήλα μας είναι ακόμη πιο λίγα! Για να αποκτήσει τότε καλύτερη γεύση ας βάλουμε σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα ή άλλα ξερά φρούτα που θα μουσκέψουμε για λίγο στον χυμό πορτοκαλιού.

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'