Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πίτα γρήγορη και χορταστική, με λίγο απ' όλα

της Μαρίας Πετρίδη Συνταγέςπίτα, κολοκύθια, κοτόπουλο, πράσο, κρεμμύδια, φέτα, γραβιέρα, γάλα

Είναι από τις πιο εύκολες, γρήγορες και σούπερ χορταστικές συνταγές για πίτα. Δεν χρειάζεται φύλλο και δεν απαιτεί παρά ένα καλό ανακάτεμα των υλικών. Το μαγικό είναι πως αρέσει και σε ανθρώπους που δεν καλοβλέπουν τα κολοκυθάκια. Όπως εγώ.

Photo: twosweetpotatoes.wordpress.com
Photo: twosweetpotatoes.wordpress.com

Υλικά

  • ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου, βραστό ή ψητό (μπορεί να είναι κοτόπουλο που μας έχει περισσέψει από προηγούμενο φαγοπότι)
  • 4 μεγάλα κολοκύθια
  • 2 πράσα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό
  • 2 μεγαλούτσικα αυγά
  • 300 γρ.φέτα - εγώ χρησιμοποιώ Ηπείρου ή Δωδώνης που είναι ένα τσαφ πιο πικάντικες
  • 80-100γρ. γραβιέρα τριμμένη (κάποια με γλυκιά, ήπια γεύση)
  • ¾ της κούπας φαρίνα
  • ¾ της κούπας ελαιόλαδο
  • μια γεμάτη χούφτα φρέσκο δυόσμο χοντροκομμένο
  • τριμμένη φρυγανιά
  • γάλα εβαπορέ (περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ)
  • αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα πράσα. Τρίβουμε στον τρίφτη - στη χοντρή πλευρά - τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Βάζουμε το τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι και τα «πατάμε» με το χέρι μας για να διώξουμε τα νερά τους (τα κολοκύθια περιέχουν κάμποσο νεράκι στη σάρκα τους και αν δεν το αφαιρέσουμε το μίγμα μας θα νερουλιάσει).

Αφού, λοιπόν, τα «ξενερώσουμε», τα βάζουμε σε μια μεγάλη μπασίνα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας: το κοτόπουλο, το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα, τη φαρίνα, τη φέτα - την οποία κομματιάζουμε με τα χέρια μας -, τα αυγά, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, το γάλα, τη γραβιέρα (αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε λίγη για να την ρίξτε από πάνω), λίγο αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν το μίγμα μάς φανεί σκληρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Θέλουμε να είναι σφιχτό αλλά να διατηρεί κι έναν κάποιο βαθμό υγρασίας (αυτό που στα εγγλέζικα το λένε moist).

Βάζουμε στο πυρέξ μας ελάχιστο λαδάκι και απλώνουμε το μίγμα. Το πασπαλίζουμε με κάμποση τριμμένη φρυγανιά από πάνω και την υπόλοιπη γραβιέρα - αν κρατήσαμε - και το τοποθετούμε  στο φούρνο, στο μεσαίο επίπεδο, στους 180°C. Σε περίπου 20 λεπτά η πίτα μας θα είναι έτοιμη.

Να σας πως ότι τρώγεται μια χαρά (ίσως και καλύτερα) και σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μπορεί να παίξει και το ρόλο του σνακ στη δουλειά. Επίσης μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο ή ακόμα να το αντικαταστήσετε με μπέικον. Α! Kαι τα καλοκαίρια κάνει καλή παρέα με παγωμένες μπύρες. Καλή όρεξη!

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'