Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεωπόνε, λεμονιά από κουκούτσια γίνεται;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςλεμονιές, εσπεριδοειδή, καλλιέργεια, κουκούτσι

Αν φυτέψω κουκούτσια λεμονιού, υπάρχει περίπτωση να προκύψει λεμονιά; Αν ναι, ποια εποχή είναι κατάλληλη για σπορά; Έχω ακούσει ότι με τον τρόπο αυτό θα φυτρώσει (αν φυτρώσει) νεραντζιά που θα χρειαστεί μπόλιασμα για να... λεμονιάσει. Αληθεύει;

Photo: growingwildceeds.wordpress.com
Photo: growingwildceeds.wordpress.com

Απάντηση

Αγαπητέ bostanista,

Aν φυτέψετε σποράκι (κουκούτσι) κάποιας ποικιλίας λεμονιού και άλλων εσπεριδοειδών (εκτός από νεραντζιά), δεν θα έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε. Κατάλληλη εποχή για φύτευση σπόρου εσπεριδοειδών είναι η άνοιξη, όταν το έδαφος έχει πια ζεσταθεί (θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου), σε μίγμα χώματος και τύρφης σε αναλογία 1:1, σε βάθος ενός εκατοστού, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και από πάνω με στρώμα άμμου πάχους 2 εκ.

Την επόμενη χρονιά, το σπορόφυτο λεμονιάς πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία που θα θέλατε με ενοφθαλμισμό (μάτι).

Θα πρότεινα καλύτερα να φύτευες σπόρο νεραντζιάς και μετά, σε αυτό το σπορόφυτο, να εμβολίαζες την ποικιλία λεμονιού που θα ήθελες. Στη χώρα μας, κατά το παρελθόν, οι λεμονιές και τα περισσότερα εσπεριδοειδή ήταν εμβολιασμένα πάνω σε νεραντζιά καθώς θεωρείται πολύ καλό υποκείμενο για τα πιο πολλά είδη εσπεριδοειδών λόγω της ζωηρότητας, της ανθεκτικότητας στο ψύχος και της ανθεκτικότητας στον μύκητα φυτόφθορα.

Όμως οι ποικιλίες εμβολιασμένες πάνω σε νεραντζιά είναι ευπαθείς στον μύκητα κορυφοξήρα που προκαλεί ξήρανση στην κορυφή των δένδρων. Πάντως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της νεραντζιάς, ως υποκείμενο, είναι η ευπάθεια στην ίωση τριστέτσα, μια καταστροφική ασθένεια που τα τελευταία χρονιά έχει εισαχθεί σε φυτείες εσπεριδοειδών της χώρας μας.

* Επισκεφθείτε το garden blog «Τα Μυστικά του Κήπου» (mistikakipou.gr), που επιμελείται ο γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'