Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι τέλειοι λαχανοντολμάδες, της μαμάς μου

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςλαχανοντολμάδες, λάχανο, ρύζι, μυρωδικά, μοσχαρίσιος κιμάς, μαμαδίστικα

«Έφτιαξα λαχανοντολμάδες, θα έρθεις να φάμε;», μου είπε η μανούλα μου πριν από λίγο στο τηλέφωνο και άφησα ό,τι είχα να κάνω προκειμένου να απολαύσω, ζεστό και φρέσκο, το λαχταριστό φαγητό της.

Ποτέ δεν έχει καταφέρει να τα κάνει ισομεγέθη, άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, άλλα κυλινδρικά κι άλλα τετράγωνα, τα λαχανοντομαδάκια της, όμως είναι από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει.

Τα κάνει μόνο με μοσχαρίσιο κιμά, βάζει μπόλικο κρεμμυδάκι, άνηθο και μαϊντανό και στο τέλος τα αυγοκόβει με ένα ελαφρύ και τόσο όσο πρέπει ξινό αυγολέμονο. 

Υλικά

Για 4 άτομα

  • 300 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μικρό φλυτζάνι ρύζι
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μικρό αφράτο λάχανο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 -1 φλ. νερό ή ζωμό κρέατος

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια, χυμός

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το κοτσάνι που υπάρχει στη βάση του λάχανου και το αφαιρούμε κωνικά. Το τοποθετούμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και βράζουμε το λάχανο για 10-15΄, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Το βγάζουμε σε σουρωτήρι, ρίχνουμε κρύο νερό, χωρίζουμε τα φύλλα και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.

Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αρωματικά χόρτα, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε κάθε λαχανόφυλλο βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.

Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα στρώνουμε μερικά λαχανόφυλλα και ακουμπάμε επάνω τους ντολμάδες, σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο, και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή νερό να τους σκεπάσει, ρίχνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου 40-45΄.

Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αυγά (με πιρούνι ή με τον αυγογδάρτη), προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια να πάει παντού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'