Κανταΐφι, το απλούστερο σιροπιαστό
Κανταΐφι, το πιο απλό και πιο νόστιμο σιροπιαστό γλυκάκι! Απαραίτητη παρουσία ανάμεσα στα γιορτινά γλυκά μας, φτιαγμένο μόνο με αγνά υλικά: καλό βούτυρο, καρύδια νέας εσοδείας και μπόλικο σιρόπι. Σε δική μου παραλλαγή, με μια μικρή τσαχπινιά στη γέμιση.
Για 30 κομμάτια
Υλικά
- 500 gr φύλλο κανταϊφι
- 100 gr βούτυρο αγελάδος
- 50 gr βούτυρο αιγοπρόβειο
- 250 gr καρύδια
- 1/2 φλ. αποξηραμένα φρούτα διάφορα
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το σιρόπι:
- 5 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 φλ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο, κομμένο στα δυο
Προετοιμασία:
Τρίψτε τα καρύδια χοντρά στο μούλτι ή σε ενα γουδί. Διαλέξτε διάφορα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, κράνμπερις, σύκα) και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Αναμείξτε τα καρύδια με τα φρούτα και τα μπαχαρικά.
Ξάνετε καλά το φύλλο κανταΐφι και χωρίστε το σε 30 μακρόστενες λωρίδες. Σκεπάστε τες με μια υγρή πετσέτα ώστε να μη ξεραθεί. Βουτυρώστε ενα μεγαλούτσικο ταψί (30 x 30) ή ενα πυρέξ.
Πάρτε στα χέρια σας μια λωρίδα φύλλο, βάλτε στην άκρη του μια κουταλιά της σούπας απο τη γέμιση και τυλίξτε το, όχι πολύ σφιχτά, σε ένα μικρό ρολό. Τοποθετήστε τα ρολά μέσα στο ταψί, χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους.
Ζεστάνετε τα βούτυρα μέσα σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να τα αφήσετε όμως να κάψουν. Με ένα κουτάλι περιχύστε καλά τα κανταΐφια, φροντίζοντας ώστε το βούτυρο να πάει παντού. Ψήστε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά μέσα σε ενα κατσαρολάκι και αφήνοντας τα να βράσουν για 6-7 λεπτά. Μόλις βγει το κανταΐφι απο τον φούρνο, περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον μια ωρίτσα ώστε να τραβήξει το σιρόπι. Διατηρείται εκτός ψυγείου για καμιά δεκαριά μέρες.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina