Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη

της Gourmelita Συνταγέςμπισκότα, βούτυρο, αυγά, royal icing, χρώμα ζαχαροπλαστικής, ζαχαρόπαστα, Χριστούγεννα

Sugarcookies ή αλλιώς τα μπισκότα του Άγιου Βασίλη. Κι εξηγούμαι: το συγκεκριμένο είδος μπισκότου πρωτοεμφανίστηκε στη Ναζαρέτ της Πενσυλβάνια γύρω στα μέσα του 1700. Οι Γερμανοί άποικοι δημιούργησαν το στρογγυλό, βουτυρένιο και θρυμματιστό μπισκοτάκι, που γύρω στο 1930 είχε φτάσει πλέον να γίνει το παραδοσιακό μπισκότο του Αγίου Βασίλη, που άφηναν τα παιδάκια δίπλα στο τζάκι μαζί με ένα ποτήρι γάλα! Η ευκολία του απλώματος και κοψίματος αυτής της ζύμης την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή όσο περνούσαν τα χρόνια και, τώρα πια, υπάρχει ολόκληρη επιστήμη γύρω από τα συγκεκριμένα μπισκότα. Κόβονται σε ό,τι σχήμα υπάρχει, συνήθως διακοσμούνται με royal icing ή ζαχαρόπαστα, και είναι τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Προσωπικά έφτιαχνα sugarcookies ασταμάτητα για αρκετά χρόνια, έχω μια συλλογή από περίπου 200 κουπ πατ - τα μισά από αυτά μπρούντζινα, τελείως oldschool, και ενώ δεν είναι μια εύκολη δουλειά η διακόσμηση τους, εδώ θα προσπαθήσω να την απλοποιήσω για εσάς όσο πιο πολύ μπορώ. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη φαντασία σας και αντί να τα διακοσμήσετε με  royal icing να χρωματίσετε την ζύμη με χρώμα ζαχαροπλαστικής και να την διακοσμήσετε με πολύχρωμη τρούφα ή χρωματιστές ζάχαρες και smarties, για παράδειγμα, για μια πιο απλή και γρήγορη βερσιόν.

Επίσης τρώγονται μια χαρά και σκέτα, κομμένα σε διάφορα σχηματάκια, χωρίς περαιτέρω διακόσμηση! Όπως και να'χει, μπείτε στην κουζίνα σας και δημιουργήστε μαζί με τα παιδάκια σας ή και μόνοι σας - το αποτέλεσμα θα είναι ένα σπίτι που θα μοσχομυρίζει βούτυρο και αρκετά (30 με 40) νόστιμα μπισκοτάκια που κρατάνε μέρες - εάν μείνουν τόσο...

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι  

Για το Royal Icing:

  • 4 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 2 ασπράδια μεγάλων αυγών ή 3 κ.σ. πούδρα μαρέγκας (την βρίσκετε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1½ κ.γ. νερό ή 6 κ.σ. νερό, εάν χρησιμοποιήσετε την πούδρα
  • 1 βανιλίνη
  • ½ κ.γ. εσάνς λεμόνι (προαιρετικά)

Εργαλεία:
 

  • κουπ πατ στρογγυλό και καρδούλα
  • 3-4 κορνέ ζαχαροπλαστικής
  • μύτες νούμερο 2 και αστεράκι
  • μπολάκια     

Οδηγίες:

Κοσκινήστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Στο μπολ του μίξερ σας ενώστε το βούτυρο - σε θερμοκρασία δωματίου - με τη ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μαζί. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε όσο χρειάζεται για να ενωθούν μόλις τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Η ζύμη σας δεν πρέπει να κολλάει στο χέρι αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή. Θέλουμε να είναι εύπλαστη σαν πλαστελίνη.

Την αφαιρείτε από το μίξερ, ζυμώνοντας ελάχιστα με λίγο ακόμα αλεύρι εάν χρειαστεί, την χωρίζετε στα δύο και την τοποθετείτε μέσα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, τυλιγμένη σε μεμβράνη ή μέσα σε πολυμπάγκ. Όταν την τυλίξετε, πατικώστε την λίγο με το χέρι σας για να απλώνεται μετά πιο εύκολα με τον πλάστη. Πριν την βγάλετε από το ψυγείο, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.

Πριν απλώσετε την ζύμη σας - θα χρειαστείτε έναν μεγάλο πλάστη - πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας. Ανοίξτε την ζύμη σε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Κόψτε σχήματα με τα κουπ πατ σας και με μια λεπτή σπάτουλα - πασπαλίζοντάς την με λίγο αλεύρι μετά από κάθε μπισκοτάκι που σηκώνετε - μεταφέρετέ τα στην λαμαρίνα. Τη ζύμη που περισσεύει ενώστε την σε μπάλα, και ξανά ανοίξτε την με τον πλάστη, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Μη ξεχνάτε να πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι τον πάγκο και τη σπάτουλά σας κάθε φορά, όπως και τον πλάστη, για να μην κολλήσει πάνω του η ζύμη και σπάσει.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Τοποθετήστε τα μπισκότα στην λαμαρίνα με αποστάσεις 2 εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν λίγο με το ψήσιμο. Τοποθετήστε την πρώτη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήστε για 8-10 λεπτά. Τα μπισκότα είναι έτοιμα όταν είναι ακόμα λευκά και μόλις έχουν αρχίσει να ροδίζουν οι άκρες τους. Αφαιρέστε τα από τον φούρνο, αφήστε τα πάνω στη λαμαρίνα για 3-4 λεπτά και με σπάτουλα μεταφέρετέ τα προσεκτικά σε σχάρα για να κρυώσουν.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Όταν τελειώσετε, φτιάξτε το royal icing. Ενώστε την όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν. Αρχικά χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα - μπορείτε να καλύψετε το μίξερ με μια πετσέτα για να μην πάνε οι ζάχαρες παντού - και προσθέτουμε νερό με ½ κουταλάκια του γλυκού εάν χρειαστεί. Το μείγμα θέλουμε να θυμίζει σφιχτή σαντιγί, οπότε χτυπάμε για μερικά λεπτά, 3-4. Σε αυτό το στάδιο θα χρειαστείτε 3 κορνέ με 3 μύτες νούμερο 2 και 1 αστεράκι. Πάρτε λίγη ποσότητα από το γλάσο και χρωματίστε την με μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής και κόκκινο. Πρέπει να βάζετε λίγο χρώμα τη φορά και να ανακατεύετε καλά.

Γεμίστε τα 3 κορνέ με τα γλάσα- τα δύο με τις απλές μύτες με κόκκινο και μαύρο και το τρίτο με την απλή μύτη πάλι, με λευκό. Στο τέλος βοηθάει πολύ να τα κλείνετε από πάνω με ένα μανταλάκι τροφίμων. Μοιράστε το υπόλοιπο γλάσο σε δύο μπολ. Αραιώστε το γλάσο σε κάθε μπολ με 1/8 περίπου κ.γ. νερό, ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι. Θέλουμε να είναι τόσο αραιό ώστε να απλώνεται πάνω στο μπισκότο αλλά όχι να τρέξει. Χρωματίστε το ένα γλάσο κόκκινο.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Ξεκινήστε παίρνοντας το κάθε μπισκότο στο χέρι σας και φτιάχνοντας το περίγραμμα του κάθε χρώματος. Μετά, γεμίστε το κάθε χρώμα με το πιο αραιό γλάσο, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού για να το απλώσετε μέσα στο περίγραμμα, γεμίζοντάς το. Τέλος, προσθέστε τις λεπτομέρειες και αφήστε τα μπισκότα να στεγνώσουν όλη νύχτα ή τοποθετήστε τα στον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου για 6-8 λεπτά.

Τα μπισκότα είναι έτοιμα προς κατανάλωση όταν στεγνώσουν εντελώς. Να σημειώσω ότι το royal icing με πούδρα μαρέγκας είναι πιο σταθερό και κρατάει το χρώμα του για πολλές μέρες, ενώ αυτό που φτιάχνουμε με φρέσκο ασπράδι αυγού, όσο περνούν οι μέρες, απορροφά το βούτυρο του μπισκότου. Οπότε, εάν θέλετε τέλεια μπισκότα, προτιμήστε την πρώτη εκδοχή.

Εάν θέλετε να να φτιάξετε πιο απλά μπισκότα, μπορείτε - όπως αναφέρω στην περιγραφή της συνταγής-  να χρωματίσετε τα ζυμάρια και να τα διακοσμήσετε πριν τα τοποθετήσετε στον φούρνο με τα αγαπημένα σας διακοσμητικά.

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'