Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοκολατένια τούρτα με βατόμουρα

της Έφης Κωδωνά Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, τούρτα, παντεσπάνι σοκολάτα, σαντιγί, βατόμουρα, Χριστούγεννα

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, δεν λείπουν από τις πιατέλες του σπιτιού τα παραδοσιακά γλυκά, δηλαδή μελομακάρονα και κουραμπιέδες, συνυφασμένα χρόνια και χρόνια με τα ελληνικά Χριστούγεννα. Μα, όπως φαίνεται τον τελευταίο καιρό, μας αρέσουν και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα γλυκά για τα τραπεζώματα των ημερών, όπως κορμοί, λιμπιστερά κέικ και πλούσιες τούρτες. Μια αφράτη τούρτα, σοκολατένια μέσα-ολόλευκη απ' έξω, είναι λοιπόν το γλυκό της σημερινής μου συνταγής, με πανεσπάνι σπιτικό και βατόμουρα που της δίνουν γεύση και όψη γιορτινή.

photo: Έφη Κωδωνά
photo: Έφη Κωδωνά

Για τη βάση:

  • 12 αβγά
  • 250 γρ, ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. κακάο
  • μπέικιν
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φυτική κρέμα σαντιγί
  • 1 βάζο μαρμελάδα βατόμουρο
  • 5 κoυτ. σούπας κονιάκ
  • 200 γρ φρέσκα βατόμουρα

Για την επικάλυψη:

  • 6 ασπράδια
  • 5 κoυτ. σούπας ζάχαρη

Βάση-Παντεσπάνι:

Χτυπάμε στο μίξερ τ' ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν και το προσθέτουμε στους χτυπημένους κρόκους. Προσθέτουμε τη μαρέγκα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ψήνουμε σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψί 24 εκ. στους 180 °C για 30 λεπτά. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε. Το χωρίζουμε σε τρεις πάτους.

Γέμιση:

Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, να ρευστοποιηθεί, και προσθέτουμε το κονιάκ.

Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε τον πρώτο πάτο σε σταθερή βάση που μπαίνει στον φούρνο και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του μίγματος μαρμελάδας, προσθέτουμε τη μισή σαντιγί και λίγα βατόμουρα. Τοποθετούμε τον δεύτερο πάτο και ξαναστρώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα, τη σαντιγί και τα βατόμουρα. Τοποθετούμε και τον τρίτο πάτο.

Επικάλυψη:
Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τ' ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Στρώνουμε με το κουτάλι τη μαρέγκα πάνω και γύρω από το γλυκό. Το ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 5-7 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε βατόμουρα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Έφης Κωδωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'