Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι συμβαίνει στο μποστάνι του Δεκέμβρη;

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουκομπόστ, καλλιέργεια, χειμώνας, μαρούλια, σέσκουλο, ρόκα, σινάπι, μυρώνια, ραπανάκια

Μια προσεκτική ματιά στο μποστάνι μας τώρα, μέσα στο καταχείμωνο: ποια λαχανικά μεγαλώνουν, σε ποια θέση; Πώς αναπτύσσονται; Τι να περιμένουμε; Σας ξεναγώ στο δικό μου μποστάνι και τα παρατηρούμε ένα-ένα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μαρούλια σε δίσκο σπόρου. Καλλιεργούνται σε πλαστικό θερμοκήπιο και σε 15 μέρες θα φυτευτούν εκ νέου σε ανεξάρτητο γλαστράκι το καθένα, παραμένοντας όμως στο θερμοκήπιο για 30 ακόμα μέρες. Μετά θα είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στην τελική τους θέση, στο μποστάνι μας. (Μαρούλι κρητικό άγριο, αντίδι σγουρό, μαρούλι κατσαρό κόκκινο (Λόλα), μαρούλι κεφαλωτό).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σέσκουλο σε γλαστράκι. Θα παραμείνει σε πλαστικό θερμοκήπιο για 30 μέρες και τότε θα είναι έτοιμο να φυτευτεί στο μποστάνι μας σε απόσταση 20 εκ. το ένα από το άλλο (Swiss Chard Fordhook Giant).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ρόκα σπέρνουμε κατευθείαν στο μποστάνι μας, στα πεταχτά. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την αραιώσουμε στα 5ε κ. απόστασης μεταξύ τους (ελληνική άγρια ρόκα).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σινάπι μπορούμε να σπείρουμε κατευθείαν στο μποστάνι μας. Καλό θα είναι να τα έχουμε σπείρει σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο αλλιώς θα χρειαστεί να τα αραιώσουμε (Μουστάρδα Brassica rapa).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σέσκουλο πλατύφυλλο ανθεκτικής ποικιλίας, σπαρμένο κατευθείαν στο μποστάνι. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση 20 εκ. μεταξύ τους (Swiss Chard Barese).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μαρούλι σγουρό, κεφαλωτό και ανάμεσα σκόρδα σπαρμένα από τον Νοέμβριο. Λόγω του περιορισμένου χώρου είναι φυτεμένα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, ωστόσο καταναλώνουμε όλα τα φύλλα που στριμώχνονται. Προσέχουμε ώστε να διαφυλάξουμε τον σωστό αερισμό ανάμεσα στα φύλλα για να μη δημιουργηθούν φωλιές εντόμων. Σε αυτό βοηθούν αρκετά τα σκόρδα γιατί πολλά έντομα απεχθάνονται την μυρωδιά του.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Mυρώνι μπορούμε να σπείρουμε στα πεταχτά. Τα καλύπτουμε ωστόσο με κάποια προστασία για ασφάλεια από τις γάτες που τρελαίνονται για τη μυρωδιά τους και δεν τα αφήνουν ήσυχα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Η σοδειά! Ραπανάκια (cherry bell), ραπανάκι μωβ (Raphanus sativus l. var. niger), γουλί μωβ (Kohlrabi purple), λάχανο και κουνουπίδι (ποικιλίας Μαραθώνα). ρίγανη, μαϊντανός και μυρώνι (ντόπια).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Kαλλωπιστικό λάχανο που ονομάζεται έτσι λόγω της απίστευτης ομορφιάς του. Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως είναι λαχανικό! Ωστόσο τα φύλλα του τρώγονται κανονικά, όπως τα κοινά λάχανα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'