Ένα cheesecake που θυμίζει eggnog
Στο πνεύμα των ημερών, αυτό το cheesecake έχει γεύση eggnog, του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου ποτού των Άγγλων και των Αμερικανών. Ένα γλυκό ποτό με βάση από γαλακτοκομικά, συνήθως φτιαγμένο με γάλα ή κρέμα και χτυπημένα αυγά. Κονιάκ, ρούμι, ουίσκι, μπέρμπον ή βότκα προστίθενται συνήθως. Γαρνίρεται με κανέλα και μοσχοκάρυδο όπως και το cheesecake αυτό. Έχω προσθέσει ξινή κρέμα αλλά ταιριάζει πολύ και με σαντιγί. Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο: 'Cakes, Cupcakes and Cheesecakes' - Williams-Sonoma.
Υλικά
Για την βάση:
- 1 κούπα καρύδια ή πεκάν
- 1 κούπα μπισκότα κανέλας ή digestives
- ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
- 5 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κ.σ. κονιάκ ή σκούρο ρούμι
- 1 βανίλια
- 3/4 κ.γ. από κανέλα, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ σε σκόνη
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί απλώνουμε τα καρύδια και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δεν σβήνουμε τον φούρνο μας. Σε μπλέντερ τρίβουμε τα μπισκότα, τη ζάχαρη και τα καρύδια μαζί. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Με το χέρι μας τα απλώνουμε σε φόρμα 23 εκατοστών για cheesecake. Το απλώνουμε στη βάση και στα πλάγια σε ύψος 5 εκ.
Καλύπτουμε το εξωτερικό της φόρμας με ασημόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα μας. Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί και τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το κονιάκ, τα αυγά και την βανίλια. Χτυπάμε όσο χρειάζεται για να ενωθούν μόνο.
Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη βάση και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Πρέπει να δείχνει σχετικά υγρό στη μέση. Σβήνουμε τον φούρνο και ανοίγουμε λίγο την πόρτα του. Το αφήνουμε μέσα για περίπου 15 ακόμα λεπτά. Το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο όλη νύχτα, μέχρι 3 μέρες.
Για να το σερβίρουμε με ένα μαχαίρι 'ελευθερώνουμε' το γλυκό από τη φόρμα και τοποθετούμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με λίγη ξινή κρέμα ή σαντιγί πασπαλισμένη με κανέλα.
* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita