Πέντε αστέρια: τα γιορτινά μου ροφήματα
Αν ανήκουμε στους τυχερούς, δύο - άντε το πολύ τρεις - από τούτες τις γιορτινές μέρες θα μας χαριστούν για να τις περάσουμε ρέμπελα, μακριά από υποχρεώσεις και ζόρικα πρωινά ξυπνήματα. Εντός σπιτιού, κάτω από το στολισμένο δέντρο, με φίλους και οικείους να γεμίζουν καναπέδες και σκαμπό, λέω να φροντίσουμε παραπανίσια -και ολιγοέξοδα- όχι μόνο ό,τι φάμε αλλά και ό,τι πιούμε: ζεστές παντόφλες, οι κούπες πάνω στον πάγκο σε παράταξη, ζεστάνετε τις εστίες της κουζίνας και διαλέξτε ανάλογα με τα κέφια.
Ξεκίνημα από το πρωί με τον καφέ για «πιο Χριστούγεννα»: ο καφές που συνηθίζουμε (γαλλικός ή εσπρέσο), κανέλα, πορτοκάλι, λίγο γάλα παραπάνω, όλα ζεσταμένα σε άνετο μπρίκι και κάπως έτσι ο Σωτήρης φέρνει το Christmas spirit από την κουζίνα. Και το τερματίζει με σαντιγί και κανέλα σε κάθε κούπα.
Όχι καφέ; Και σοκολάτα έχουμε - όχι όμως εκείνο το σοκολατί γάλα ετοιμασμένο από σκόνη σοκολάτας, μα σκοτεινή και πηχτή, καλύτερη κι από ψέμα: η κουβερτούρα λιώνει μέσα σε ζεσταμένο γάλα σπασμένη σε μικρά κομμάτια και το ανακάτεμα δεν σταματά ποτέ. Αρωματίζουμε με ένα ξύλο κανέλας όσο το γάλα ζεσταίνεται ή, αν το σηκώνει η τσέπη μας, ανοίγουμε έναν λωβό βανίλιας και γδέρνουμε τα σπόρια του να πέσουν μέσα. Κι αν έχουμε όρεξη παραπανίσια; Η Εύη Σκούρα έχει συνταγή πολύτιμη για σπιτικό μείγμα ζεστής σοκολάτας!
Επειδή βήχας και κρυώματα, φευ, δεν μας ξεχνούν ούτε τις γιορτές, ας προετοιμαστούμε εγκαίρως: λικέρ από μαλοτήρα με τον τρόπο της Εύας Παρακεντάκη. Αν το ζεστάνετε λίγο, έχετε το γλυκύτερο αντιβηχικό για ήσυχο ύπνο τις ημέρες του μπουκώματος. Είπαμε, των φρονίμων τα παιδιά πριν αρρωστήσουν ετοιμάζουν τα γιατροσόφια τους!
Μόλις σουρουπώσει, τη σκυτάλη παίρνει η Μαρία Πετρίδη με χολιγουντιανή διάθεση και το κρεμώδες της eggnog: αυγό, γάλα, ζάχαρη, μαύρο ρούμι και μπόλικα μυρωδικά αρκούν για το εορταστικό ποτό των, μαθημένων στα κρύα, Βρετανών και Καναδών. Πηχτό και γλυκό, θα ικανοποιήσει εκείνη τη δύστροπη φάρα όσων δεν εκτιμούν μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες...
Αργότερα, μια κούπα με ζεστό και μυρωδάτο κρασί. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από αιώνες, ελλείψει σωστής εμφιάλωσης, ως τεχνική για να διατηρείται το κρασί επί μακρόν, εξελίχθηκε όμως σε κοσμαγάπητο ρόφημα. Κρασί, πορτοκάλι, ζάχαρη και κανέλα η βάση του, όλα μαζί ζεσταμένα σε μέτρια φωτιά και έτοιμο το mulled wine κατά τους Βρετανούς, glühwein για τους Γερμανούς, vin brulé για τους Γάλλους, κρασί των Χριστουγέννων για εμάς.
Μερικές ιδέες ακόμα; Ένα πέρασμα από τα Ποτά μας και ιδού συγκεντρωμένα όλα, θερμαντικά και κεφάτα, απλά και ενισχυμένα. Ξένοιαστες γιορτές για όλους!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το τσάι της αποτοξίνωσης: λεμόνι, τζίντζερ, μέλι και γαρίφαλα
- Σαλέπι, το ρόφημα της θαλπωρής
- Φτιάχνω μείγμα για σπιτική, ζεστή σοκολάτα
- Χαρμάνι μπαχαρικών, να μυρίσει Χριστούγεννα!
- Espresso Martini: Καλή χρονιά, καφεμανείς!
- Ζεστό κόκκινο κρασί για τα βράδια του χειμώνα
- Βασιλόπιτες για το καλό του 2024 / Αλμυρές και γλυκές