Κέικ με πολέντα, πορτοκάλια και αμύγδαλα
Το κέικ που σας ετοιμάζω σήμερα είναι με τριμμένα αμύγδαλα και πολέντα (καλαμποκάλευρο ψιλό), που του δίνουν μια άλλη γευστική διάσταση, διαφορετική από τα συνηθισμένα κέικ. Χρειάζεται λίγη προσοχή, για παράδειγμα να μην παραλείψετε με τίποτα τη λαδόκολλα, ιδιαίτερα αν η φόρμα σας είναι με αποσπώμενο πάτο, γιατί αλλιώς θα κολλήσει. Είναι όμως πολύ γευστικό και θα συνοδεύσετε πολύ ευχάριστα τον καφέ, το τσάι και το πρωινό σας.
Μπορεί κάποιος να το τροποποιήσει, να αφαιρέσει δηλαδή τα πορτοκάλια και την καραμέλα, και πάλι θα έχει ένα υπέροχο κέικ.
Κέικ με πορτοκάλια, πολέντα και αμύγδαλα
Συστατικά:
- 50 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- 240 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
- 120 γρ. πολέντα (καλαμποκάλευρο ψιλό)
Για τη βάση με καραμέλα:
- 90 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 20 γρ. βούτυρο
- 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια (ανάλογα το μέγεθος)
Για την επικάλυψη:
- 3-4 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας νερό
Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο στρώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε την πολέντα. Σπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ και τρίβουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά σε μπλέντερ. Παίρνουμε το ξύσμα από δύο πορτοκάλια, καθαρίζουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια από όλο το άσπρο και τυχόν ίνες και κουκούτσια και τα κόβουμε σε οριζόντιους δίσκους 1-2 εκατοστών περίπου.
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά (π.χ. με διαβάθμιση από 1 ως 9 στο 6) και αφήνουμε να βράσει αργά. Δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα μας και προσέχουμε ώστε να μη καεί η καραμέλα. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει, βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή το βούτυρο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε αμέσως την καραμέλα στη φόρμα και την απλώνουμε παντού.
Προσθέτουμε τους δίσκους του πορτοκαλιού καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης.
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στις αντιστάσεις. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε (με το εργαλείο φτερό) σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού, την πολέντα και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Μόλις όλα ενσωματωθούν στο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα πορτοκάλια. Ψήνουμε το κέικ μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά και με προσοχή το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαρμελάδα και το νερό, ανακατεύουμε και με τη βοήθεια ενός πινέλου γλασάρουμε το κέικ όσο ακόμη είναι ζεστό. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό.
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα Χριστούγεννα του λιχούδη
- Σιροπιαστή λεμονόπιτα: ποιος μπορεί να πει όχι;
- Η πορτοκαλόπιτα του πρωινού μου
- Ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
- Κέικ πορτοκάλι, της ευκολίας
- Σιροπιαστό κέικ πορτοκάλι με κράνμπερις
- Κέικ αχλάδι, από το Αμαρυλλίς café bistrot
- Κέικ με passion fruit και μανταρίνι
- Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα, χωρίς γλουτένη
- Κέικ πορτοκαλιού με κουρκουμά
- Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή με ολίγη ποίηση
- Μας πρασίνισε το κέικ... όχι από το κακό του!