Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τραγανές μπουκίτσες με τυρί και αρωματικά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςφέτα, κίτρινα τυριά, αυγά, ελαιόλαδο, αλεύρι, δενδρολίβανο, σουσάμι, μαυροκούκι, σνακ, σχολικό σνακ

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Εχουν μείνει στο ψυγείο τυριά; Φτιάξτε αυτές τις πεντανόστιμες μπουκιές, που είναι το πιο ωραίο σνακ για το σχολείο ή για το γραφείο την ώρα της μεγάλης πείνας και για ορεκτικό πριν έρθουν όλοι οι καλεσμένοι σας για το τραπέζι της Κυριακής ή για τσιμπολόγημα βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά.

Η μαμά μου μάς τα έφτιαχνε μόνο με φέτα, αυγά, λάδι και γιαούρτι, μπορείτε όμως να προσθέσετε οποιοδήποτε πικάντικο κίτρινο τυρί ή και μείγμα τυριών. Αυτό κάνω κι εγώ τώρα πια. Ωστόσο, έχοντας δοκιμάσει τα κουλουράκια της φίλης μου της Πόλλυς πειραματίστηκα την τελευταία φορά προσθέτοντας και λίγο σιμιγδάλι. Το αποτέλεσμα; Εγίναν απίστευτα τραγανά και ακόμα πιο εθιστικά. Γι' αυτό προσέξτε...

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ακόμη, προσθέτω και ό,τι άλλο υπάρχει -αν υπάρχει- στο ντουλάπι μου που να ταιριάζει: τριμμένους ξηρούς καρπούς (καρύδι, αμύγδαλο ή φουντούκια) ή και σποράκια (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο κλπ). Και δενδρολίβανο τους ρίχνω γιατί τους πάει πολύ, αν όμως δεν σας αρέσει, μπορείτε να τα αρωματίστε με ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο ή τίποτα από αυτά. Είναι θέμα γούστου. 

Αυτές οι τυροψωμομπουκιές τρώγονται  χλιαρές ή κρύες, κατά προτίμηση την ίδια ημέρα, όσο είναι ακόμη τραγανές.

Και μια μικρή συμβουλή: φτιάξτε τη ζύμη και αφήστε τη στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη, μέχρι να πλάσετε και να ψήσετε τα ψωμάκια.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τυροψωμάκια

Υλικά 

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις + 1 κ.τ.γλ. μπέικιν)*
  • 2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
  • 1 κ.τ.σ. δενδρολίβανο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κ.τ.γλ. αλάτι και προαιρετικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάω καλά τα αυγά και τους ρίχνω το αλατοπίπερο. Προσθέτω το γιαούρτι, το αλάτι, το δενδρολίβανο, τα τυριά χοντροτριμμένα, το λάδι και το αλεύρι.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ανακατεύω καλά και πλάθω μπαλάκια.

Τα πιέζω ανάμεσα στις παλάμες και τα απλώνω (με απόσταση ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν με το ψήσιμο) σε λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Πασπαλίζω με σουσάμι ή μαυροκούκι και ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180º C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Βγάζω από τον φούρνο και αφήνω τα τυροψωμάκια πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. 

Σημείωση

*Αντικατέστησα το μισό φιτζάνι αλευρι ΓΟΧ με ψιλό σιμιγδάλι και ήταν τέλεια ιδέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'