Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το λαχανόρυζο της μαμάς μου τρώγεται με ρέγγα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςλάχανο, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, πράσο, ρέγγα καπνιστή, παστά ψάρια, λακέρδα

Το λάχανο είναι το πιο χειμωνιάτικο λαχανικό, τώρα λοιπόν είναι η εποχή να το απολαύσουμε. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, έχει ελάχιστες θερμίδες και μπόλικες φυτικές ίνες. Και μαζί με το ρύζι δίνει ένα νόστιμο και δυναμωτικό πιάτο κατάλληλο για τις ημέρες που θέλει κανείς να αποφύγει το κρέας. Ανήκει, μαζί με το πρασόρυζο και το σπανακόρυζο, στην κατηγορία των πιλαφιών του χειμώνα, που σε άλλους αρέσουν πολύ και άλλοι λατρεύουν να τα κακολογούν. Το λαχανόρυζο, πάντως, μπορείς να το πεις και αποδομημένο λαχανοντολμά ή, πιο απλά, λαχανοντολμά της τεμπέλας. Γίνεται με τα ίδια υλικά αλλά δεν είναι ντολμάς αφού το ρύζι δεν τυλίγεται σε λαχανόφυλλα. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 μικρό λάχανο
  • 1-2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 1 ματσάκι σέλινο και μαϊντανό
  • ½ κουτί ντοματάκια ή μια πολύ ώριμη φρέσκια ντομάτα
  • αλατοπίπερο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ή ½ κ.τ.γλ νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικό)
  • ½ φλιτζάνι ρύζι (ή περισσότερο)
  • ½ - ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού (προαιρετικά για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Κόβω το λάχανο σε μικρά κομμάτια, καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και το πράσο. Βάζω μια κατσαρόλα στη φωτιά, ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το πράσο. Προσθέτω το λάχανο, ανακατεύω, ρίχνω τη ντομάτα, την καυτερή πιπεριά και αλατοπιπερώνω. Ρίχνω λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζάνι) να το σκεπάσει, το σέλινο και τον μαϊντανό, αφού τα ψιλοκόψω, και αφήνω το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το λάχανο αλλά όχι εντελώς. Πλένω και σουρώνω το ρύζι, το ρίχνω στην κατσαρόλα μαζί με ακόμη λίγο νερό, αν χρειάζεται, και βράζω για περίπου 15 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να έχει λίγα υγρά όταν το κατεβάσω από τη φωτιά.

Τιπς

*Καρότο κομμένο σε ροδέλες του ταιριάζει επίσης πολύ. (Ξέχασα να βάλω αυτή τη φορά)

*Το λαχανόρυζο τρώγεται χλυαρό ή και κρύο. Ταιριάζει τέλεια με ελιές και λακέρδα, καπνιστή ρέγγα ή άλλο παστό ψάρι. Εξίσου ταιριαστό όμως είναι και με ένα ψητό λουκάνικο.

*Η μητέρα μου καθαρίζει τη ρέγγα, την κόβει σε μικρά κομμάτια και τα διατηρεί για λίγες ημέρες στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο (γιατί δεν παγώνουν) και χυμό λεμονιού. Λίγο πριν τα σερβίρει, τα ξεπλένει και τα στεγνώνει με χαρτί κουζίνας. Ετσι γίνονται μαλακά και ζουμερά και η γεύση τους θυμίζει λακέρδα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'