Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ένα πρασοσέλινο για τον κύριο Αποσκέτο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςπράσο, σέλινο, λάχανο, χοιρινό κρέας, χοιρινή σπάλα, καυτερή πιπεριά, κίμινο, φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδι

Kάθε φορά που μαγειρεύω αυτό το φαγητό, θυμάμαι τον φίλο μου τον «Αποσκέτο». Ετσι τον είχε βγάλει το ευγενικό γκαρσόνι στο εστιατόριο που συνήθιζε να τρώει τα μεσημέρια. «Καλώς τον κύριο Αποσκέτο», του έλεγε μόλις τον έβλεπε να μπαίνει. Κάπου-κάπου πηγαίναμε και μαζί για φαγητό εκεί πέρα, είμαστε φοιτητές τότε με πενιχρό χαρτζιλίκι και ο φίλος μου παρίστανε τον χορτοφάγο για να κάνει οικονομία. Μια μερίδα εντράδα (δηλαδή κρέας με κάποιο λαχανικό) χωρίς κρέας ήταν πιο φτηνή, παράγγελνε, λοιπόν, συστηματικά κάτι σκέτο και κάπως έτσι του βγήκε το όνομα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Είναι πολύ αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό που συνήθως γίνεται με χοιρινό κρέας και σκέτο όμως είναι πεντανόστιμο. Μια μέρα έβαλα και λίγο λάχανο που είχε περισσέψει από άλλο φαγητό και διαπίστωσα ότι του πάει πολύ. Συνήθως το κάνω με ντομάτα αλλά εξίσου νόστιμο γίνεται και με αυγολέμονο ή αλευρολέμονο (ντελμπιέ).  

Υλικά

  • 1 κιλό πράσα
  • 1 κιλό σέλινο (κοτσάνια, φύλλα και ρίζα)
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • ½ λάχανο, μικρό και αφράτο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια (κονσέρβα) ή μια ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • αλατοπίπερο
  • 1 κ.τ.γλ. κίμινο (προαιρετικά)
  • 1-2 μικρές κόκκινες πιπεριές ή 1 κ.τ.γλ. νιφάδες καυτερής πιπεριάς (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα πράσα, το σέλινο και το λάχανο, τα κόβω σε κομμάτια 5-6 εκατοστών και τα ρίχνω σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι (έτσι καθαρίζονται σίγουρα από τα ζωύφια). Τα σουρώνω, τα ξεπλένω και, πριν τα μαγειρέψω, τα ζεματάω όλα μαζί σε νερό που βράζει. Τα σουρώνω και τα αφήνω στην άκρη μέχρι να σοτάρω τα κρεμμύδια.

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και τα σοτάρω. Μόλις μαραθούν ρίχνω τα πρασοσέλινα και το λάχανο, ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα, προσθέτω τη ντομάτα, την πιπεριά, το κίμινο και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω επίσης λίγο νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω τα λαχανικά να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Τιπς:

*Οταν το κάνω με κρέας, προτιμώ χοιρινή σπάλα κομμένη σε κομμάτια. Τα σοτάρω, προσθέτω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το μαγείρεμα όπως παραπάνω.

*Πολύ νόστιμο γίνεται και με λουκάνικο, που μπορούμε να το μαγειρέψουμε μαζί με τα λαχανικά ή να το ψήσουμε στη σχάρα και να το σερβίρουμε μαζί με το πρασοσέλινο.

*Αντί για ντομάτα μπορείτε να ρίξετε αυγολέμονο (με 1-2 αυγά και το χυμό 1-2 λεμονιών) ή αλευρολέμονο (ντελμπιέ ή ντερμπιέ), δηλαδή να διαλύσετε 1 κουταλιά αλεύρι στο χυμό 1-2 λεμονιών και, μόλις γίνει σαν αραιή κρέμα, να την αδειάσετε μέσα στην κατσαρόλα. Την κουνάμε να πάει παντού και αφήνετε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'