Ρυζόγαλο στον φούρνο, το ανατολίτικο
Υπάρχουν στιγμές που μέσα από μια χαραμάδα βρίσκουμε ανακούφιση. Μια σκηνή από τα παλιά αλλά και μια κουταλιά μπορεί να γλυκάνει, να στρογγυλέψει, ακόμα και να γιάνει τον μικρό μας καημό. Οι συνειρμοί, οι συμπτώσεις και οι περίεργες συγκυρίες κονταροχτυπιούνται με την αβόλευτη ιδιαιτερότητά μας. Εδώ και μέρες με τριβελίζει η φράση ενός ανθρώπου που συνάντησα μια και μοναδική φορά. Την ξαναδιάβασα στο βιβλίο που έγραψε για εκείνον ένας φίλος του. Υπάρχουν γνωριμίες που η μοίρα λες και σε καθοδηγεί να συγκρουστείς πάνω τους και να χαθείς. Άμα σου δώσει κι άλλες ευκαιρίες ξαναπέφτεις πάνω τους, αλλά και πάλι, μπορεί να μη στεριώσει ποτέ το πράγμα. Τα θαλασσώνει ίσως η ζωή. Και υπάρχουν άλλες συναντήσεις που από κάτι ανύπαρκτες στην ουσία χαραγματιές ξετρυπώνουν και σε κατακλύζουν, σου δίνονται με πίστη και χωρίς υπομονή. Οι μνήμες μας και η φαντασία. Μεγάλο πράγμα. «Ό,τι και να ψάχνεις έχει χαθεί μέσα σου.»
Υπάρχουν γεύσεις που σε αυτές βρίσκουμε ανακούφιση. Το απλό ρυζόγαλο στις εκδοχές της παιδικής μας ηλικίας, της μαμάς, της γιαγιάς και άλλων συγγενών, ακόμα και του Κανατά, του Αστέρα Τρίπολης δεν μας αφορούν εδώ. Ανήκουν σε άλλες εποχές. Αυτή που εμένα μου αρέσει είναι η ανατολίτική του εκδοχή. Ρυζόγαλο στον φούρνο. Πλούσια γεύση, αν είναι δυνατόν με αληθινό γάλα, φρέσκα αυγά, με μια νότα μαστίχα και, το κυριότερο, με καραμελωμένη κρούστα. Αφιερωμένο στον Χρήστο που έχει πια χαθεί.
Ρυζόγαλο στον φούρνο
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 80 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές νισεστέ
- 4-5 δάκρυα μαστίχας
- 1 κουταλιά γεμάτη βούτυρο
- λίγο αλάτι
Έχουμε ξεπλύνει το ρύζι και το βράζουμε με 300 γρ. νερό και αλάτι, μέχρι να το πιει όλο και να είναι καλά βρασμένο. Δεν το σουρώνουμε γιατί θέλουμε την κόλλα του. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα στη φωτιά. Πριν πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη, το νισεστέ ή κορν φλάουρ, τα αυγά χτυπημένα και το ρύζι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σιγά – σιγά, μέχρι να δέσει, αλλά όχι να γίνει πηχτό. Πρέπει να μοιάζει με αραιή μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος για το άρωμα.
Βάζουμε το ρυζόγαλο σε 6-8 πυρίμαχα σκεύη, ανάλογα το μέγεθός τους. Τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Ακολουθεί η γευστική ανακούφιση της επιτυχημένης εμπειρίας.
* Η Άννα Γαλανού είναι εθνολόγος