Αγκινάρες αλα πολίτα πειραγμένες
Δεν είναι μόνο που μας αρέσουν αλλά ο φράχτης, όταν φτάνει η εποχή τους, είναι γεμάτος αγκιναριές. Τις κάνω κονσέρβα και τις αποθηκεύω (όπως έχουμε πει) ή τις μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα είναι κάπως πειραγμένη και εμπλουτισμένη.
Υλικά (για 3-4 άτομα)
- 8-10 αγκινάρες
- 10 μανιτάρια λευκά, μικρά ( μόνο τόσα, μην κλέψουν την παράσταση από τις αγκινάρες)
- 10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
- 2 πατάτες
- μισό φινόκιο κομμένο σε φέτες
- δύο καρότα
- χυμός λεμονιού
- άνηθο
- λάδι
- 1 κύβος βούτυρο, παγωμένο
- αλάτι, πιπέρι
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο το λάδι και προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μέχρι να μαραθεί. Βάζετε τα κρεμμυδάκια ( για στιφάδο) να σοταριστούν. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα, το καρότο σε ροδέλες, τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τα μανιτάρια ολόκληρα - αν είναι μικρά. Τα σοτάρετε κι αυτά. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με λίγο λευκό κρασί.
Μετά, προσθέτετε ζεστό νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και μόλις μαλακώσουν τα υλικά, βάζετε τις αγκινάρες καθαρισμένες. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή πάντα φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και οι αγκινάρες. Προσθέτετε τον άνηθο και τον χυμό του λεμονιού. Τέλος, ρίχνετε στην κατσαρόλα έναν μικρό κύβο βούτυρο παγωμένο, την ανακινείτε να λιώσει και σβήνετε τη φωτιά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- H βασιλοπούλα με την τρυφερή καρδιά
- Σκορδάτες αγκινάρες με μάραθο
- Καιρός για αγκινάρες: με μοσχάρι αβγολέμονο
- Αγκινάρες μαρινάτες σε κρασί, ελαιόλαδο, λεμόνι
- Αγκινάρες αλά τούρκα
- Αγκινάρες στο πουγκί
- Τα ιταλικά: αγκινάρες αλά ρομάνα
- Τουρλού στο καταχείμωνο: με κουνουπίδι και ξινόχοντρο
- Αγκινάρες με γιαούρτι
- Αγκινάρες με σάλτσα ολαντέζ, της Τζούλια Τσάιλντ