Κέικ αχλάδι, από το Αμαρυλλίς café bistrot
Στο ξενοδοχείο που έμεινα για ένα βράδυ, περαστική από τον Βόλο, ο καφές του πρωινού δεν κατάφερε να με ξυπνήσει ούτε και τον ευχαριστήθηκα. (Αυτό παθαίνεις, δηλαδή, όταν έχεις συνηθίσει να πίνεις υπέροχους specialty καφέδες.)
Ανέβασα, λοιπόν, ένα post στο Facebook που έλεγε «My friends, είμαι στον Βόλο, πού να πάω για καφέ;» και πριν καλά-καλά προλάβω να πατήσω enter μου ήρθε μήνυμα στο inbox: «Πήγαινε στο Αμαρυλλίς στην οδό Γκλαβάνη».
Σε πέντε λεπτά ήμουν εκεί, στο νούμερο 27, σε ένα από τα πιο κομψά στενά δρομάκια στο κέντρο της πόλης κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Απόλαυσα τον καφέ και το γλυκό μου, ένα απίθανο κέικ με λεπτό άρωμα και φίνα γεύση χάρη στο αχλάδι, απαλό και ζουμερό γιατί γίνεται με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
Ευχαριστήθηκα πολύ στην ωραία ατμόσφαιρα του μαγαζιού που έμαθα ότι είναι αδελφάκι του Αμαρυλλίς café στην Κηφισιά, το κομψό κηφισιώτικο café bistrot -ένα από τα πιο παλιά της περιοχής. Βρίσκεται στην οδό Κυριακού απέναντι από το μουσείο Δροσίνη, το οποίο στεγάζεται στη βίλα «Αμαρυλλίς», το σπίτι όπου έζησε ο ποιητής τα τελευταία χρόνια της ζωής του και φέρει το όνομα της κεντρικής ηρωίδας ενός από τα πρώτα και δημοφιλέστερα έργα του.
Και στα δύο, λοιπόν, αυτά μαγαζιά, που είναι ανοικτά κάθε μέρα από το πρωί ως αργά το βράδυ, μπορεί κανείς να απολαύσει όχι μόνο ωραίους καφέδες, τσάγια, αρωματισμένες σοκολάτες και υπέροχα γλυκά, αλλά και μια απλή πλην όμως εκλεκτή κουζίνα, κρασί σε ποτήρι και δροσερά κοκτέιλ. Και να παραγγείλει επίσης εκλεκτά εδέσματα για το σπίτι.
Φυσικά ζήτησα αμέσως τη συνταγή του κέικ από την Εριφύλη Γαλλή.
Κέικ με αχλάδι
Υλικά
- 2 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 ml γάλα
- 160 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γρ. baking powder
- 7 γραμμάρια κανέλα σκόνη
- 2 αχλάδια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάω πολύ καλά με το μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Προσθέτω το γάλα και το ελαιόλαδο σιγά-σιγά ενώ συνεχίζω να χτυπάω το μείγμα.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το baking powder και την κανέλλα και τα προσθέτω στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτω τα αχλάδια χοντροκομμένα και αδειάζω το μείγμα σε μια μικρή μακρόστενη φόρμα, λαδωμένη και αλευρωμένη ή σκεπασμένη με αντικολητικό χαρτί.
Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι αν το βυθίσω στο κέντρο. Βγάζω το κέικ από τη φόρμα, το αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Η καλόγνωμη ουρά του αχλαδιού
- Βρέχει πάλι απόψε: καιρός για κέικ
- Πέντε αστέρια: κέικ και πάλι κέικ
- Kέικ μήλου που πετυχαίνει πάντα
- Κέικ πορτοκάλι, της ευκολίας
- Η πιο εύκολη μηλόπιτα του κόσμου
- Κέικ με πολέντα, πορτοκάλια και αμύγδαλα
- Κέικ με μήλα
- Κέικ με passion fruit και μανταρίνι
- Κέικ πορτοκάλι-σοκολάτα
- Κέικ με ελαιόλαδο, λεμόνι και σοκολάτα
- Λαχταριστό κέικ με σοκολάτα και αχλάδι