Κουλούρια αφράτα, ξεροτριφτά από την Άνδρο
Σαββατόβραδο, κρύο και ψιλόβροχο, πάντα «για το καλό», έβαλα μπροστά κουλούρια για να μυρίσει το σπίτι. Είναι μια εύκολη, απλή συνταγή για αυτούς που τους αρέσει η ζύμη και το ζύμωμα χωρίς μαγιά και πολλά φουσκώματα. Η επιτυχία της είναι σίγουρη ακόμα και για αρχάριους χωρίς πολλές γνώσεις στις ζύμες.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 4 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ, γεμάτες
- 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κιλό γιαούρτι (ακόμα και με χαμηλά λιπαρά κάνει)
*(αν θέλουμε, προσθέτουμε μια πρέζα μαστίχα ή κανέλα ή γλυκάνισο ή μαχλέπι)
Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και μετά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όλο το γιαούρτι. Ζυμώνουμε το μίγμα μέσα στη λεκάνη καλά και κατόπιν το αδειάζουμε στον πάγκο για ζύμωμα και τρίψιμο μαζί.
Το μυστικό τους είναι το καλό (γερό) ζύμωμα και τρίψιμο της ζύμης πάνω στον πάγκο. Βάζουμε τη ζύμη σε μεμβράνη για μιάμιση ώρα στο ψυγείο και περιμένουμε.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C, στρώνουμε δυο ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 85 - 90 γρ. το καθένα, ώστε τα κουλούρια μας να ‘χουν ομοιόμορφο σχήμα.
Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε φυτίλι των 20-25 cm και το γυρίζουμε κόμπο ή όπως επιθυμούμε και βολευόμαστε.
Ψήνουμε πάνω-κάτω για 22-25 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας.
Τα κουλούρια μας θα είναι αφράτα, δροσερά και θα μοιάζουν με τα γαλλικά brioche, μόνο που η συνταγή είναι αντριώτικη, της μαμα-Ρίτσας.
[Η Μαρία Κοντογεώργη είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr. Ζει στην Άνδρο.]