Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κατσικάκι φρικασέ με αντίδια και μαρούλια

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκρέας, κατσικάκι, φρικασέ, μαρούλια, αντίδια, καυκαλήθρες, μυρώνια, αβγολέμονο, σταμναγκάθι

Το φρικασέ είναι ένα κλασικό μαμαδίστικο φαγητό. Δεν το κάνουν όμως όλες οι μαμάδες με τα ίδια χόρτα. Η επιλογή τους διαφέρει ανάλογα με την καταγωγή και την οικογενειακή μαγειρική παράδοση της κάθε μαμάς. Η μαμά της φίλης μου από την Κρήτη, για παράδειγμα, προτιμάει το σταναγκάθι και τους ασκολύμπρους ενώ η δική μου μαγειρεύει το φρικασέ με αντίδια και μαρούλια, αυτή τη φορά της, μάλιστα, της περίσσευαν 3-4 κολοκυθάκια, τα έριξε κι αυτά μέσα. Εγώ πάλι ρίχνω ό,τι βρω, και αντίδια και μαρούλια και μυρώνια και καυκαλήθρες που είναι αρωματικά και το τελειώνω με ένα ξινούτσικο αυγολέμονο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

για 4-5 άτομα

  • 1 κιλό κατσικίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες
  • 1 κιλό αντίδια
  • 2 μεγάλα μαρούλια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ - 3/4 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 1-1½ λεμόνι, χυμός

Καθαρίζουμε τα αντίδια και τα μαρούλια και τα ξεπλένουμε καλά με μπόλικο νερό. Τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν μια βράση και να μαραθούν. Εντωμεταξύ πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόψουμε, και μόλις σοταριστούν ξαναρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Σουρώνουμε τα χόρτα, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί με το κατσικάκι για περίπου μισή ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.

Οταν το φαγηρό είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το πηρούνι μέχρι να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κροκους έναν-έναν και τον χυμό λεμονιού σιγά-σιγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε επίσης ζουμί από το φαγητό μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το αβγολέμονο. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, αδειάζουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε από τα χερούλια να πάει παντού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει ακόμα μια βράση, κατεβάζουμε και αφήνουμε το φρικασέ να σταθεί για μερικά λεπτά πριν το σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'