Μπουγάτσα σπιτική με καστανή ζάχαρη
Σπιτική μπουγάτσα... νομίζω ότι εδώ τα λόγια είναι περιττά. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι είναι ένα εύκολο γλυκό και η μόνη διαδικασία που έχει είναι να στρώσετε τα φύλλα κρούστας στο πυρέξ σας ένα-ένα βουτυρώνοντάς τα. Κατά τα άλλα είναι γρήγορο και, όποτε το φτιάχνω, δεν μένει κομμάτι. Τα παιδιά ειδικά το ζητάνε πάρα πολύ συχνά και δυστυχώς δεν το τρώνε μόνο αυτά...
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλο κρούστας - 500 γρ.
- 4 κούπες γάλα
- ¼ κούπας βούτυρο - 60 γρ.
- 2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 βανίλια - με γεύση λεμόνι ιδανικά
- 2/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 λεμόνι - τη φλούδα του ολόκληρη
- άχνη και κανέλα
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε πολύ το γάλα, με την ολόκληρη φλούδα λεμονιού μέσα. Πριν φτάσει σε σημέιο βρασμού, το σβήνουμε.
Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και καβουρδίζουμε ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Ρίχνουμε μέσα το γάλα και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να δέσει αρκετά η κρέμα, περίπου 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει. Βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο ένα μεγάλο πυρέξ και τοποθετούμε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με βούτυρο.
Χτυπάμε τα 3 αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα μας, ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα έτοιμα φύλλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Στο τέλος γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και χαράζουμε μπακλαβαδωτά όλη την μπουγάτσα, προσέχοντας να μη διαπεράσουμε την κρέμα. Θέλουμε να τρυπήσουμε όμως καλά τα πάνω φύλα ώστε να μη δημιουργηθεί φούσκα αέρα.
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπουγάτσα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Σερβίρουμε!
* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita