Aγκινάρες «στο φτερό»
Ό,τι και να πει κανείς για την αγκινάρα είναι λίγο. Φάρμακο και φαγητό μαζί. Πολλοί τρόποι να την μαγειρέψεις και άλλοι τόσοι για να την γευτείς. Αγκινάρες ομελέτα, αγκινάρες με κουκιά και μάραθο, αγκινάρες αυγολέμονο με κρεατάκι για όποιον θέλει να αμαρτήσει αργότερα, μες στη Σαρακοστή, αλλά και αγκινάρες ψητές στον φούρνο. Τέλειος μεζές για μια καλή ρακή και μεσημεριανό, αν έχεις υπομονή, αλλά και ως πρωινό αν ξύπνησες κάπως αργά - τις έτρωγε και η Ζακλίν Μπισέ άλλωστε σε μια ταινία που έβλεπα πρόσφατα, κάτι θα ξέρει παραπάνω. Είναι πολύ απλό φαγητό και μάλλον το μόνο που χρειάζεται να αγοράσουμε είναι αγκινάρες- υπολογίστε δύο για κάθε άτομο, ίσως και τρεις.
Υλικά - για 4 άτομα
- 8 αγκινάρες φρέσκιες
- αλάτι και πιπέρι
- λεμόνι
- ελαιόλαδο και λίγο ξύδι για να πλύνετε τις αγκινάρες
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες και αφαιρούμε λίγα από τα εξωτερικά φύλλα τους - προσοχή όχι πολλά, μόνο όσα μας φαίνονται πολύ σκληρά. Φροντίζουμε να έχουμε ένα κομμένο λεμόνι δίπλα μας, ώστε να περνάμε την αγκινάρα στα σημεία που την έχουμε καθαρίσει. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως δε θα μαυρίσει καθόλου. Αν κάποια φύλλα εχουν μυτερά αγκάθια στην άκρη, τα κόβουμε προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι. Βάζουμε νερό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του καφέ ξύδι και τοποθετούμε μέσα τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Θέλουμε να είναι καλά βουτηγμένες μέσα στο νερό ώστε να καθαρίσουν, γι' αυτό καλό είναι να βάλετε από πάνω ένα πιάτο για να τις πιέζει.
Τις αφήνουμε περίπου για μισή ώρα, τις ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και τις βάζουμε πάλι με τα κοτσάνια προς τα πάνω, να στραγγίξουν για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια τις πιέζουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να ανοίξουν λίγο, κρατώντας πάλι από τη μεριά που είναι το κοτσάνι - μπορείτε να τις ανοίξετε και λίγο με τα χέρια - και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι να καθίσουν με τα κοτσάνια προς τα κάτω, η μία δίπλα στην άλλη. Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο αλάτι στο κέντρο και στα φύλλα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Τραβάμε προσεκτικά ένα φυλλαράκι από κάποια αγκινάρα και δοκιμάζουμε το κάτω μέρος - αν αυτό είναι μαλακό και τρώγεται ευχάριστα, τότε οι αγκινάρες μας είναι έτοιμες. Ξεκινάμε τρώγοντας το κάτω μέρος από τα φύλλα, το πιο τρυφερό. Όσο προχωράμε τα φύλλα είναι πιο απαλά και σιγά-σιγά φτάνουμε στο εσωτερικό της αγκινάρας. Της πάει τέλεια το λαδολέμονο καθώς και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες δεν είναι άσχημες.
Σημειώσεις
Καλό είναι να χρησιμοποιείτε γάντια όταν καθαρίζετε αγκινάρες, ώστε να αποφύγετε να βάψετε τα χέρια σας. Επίσης, όταν τις διαλέγετε, προσέξτε ώστε τα κοτσάνια τους να είναι τρυφερά και όχι ξυλώδη. Έτσι σίγουρα η καρδιά της αγκινάρας θα είναι και αυτή τρυφερή. Αν όσο ψήνονται οι αγκινάρες δείτε πως το χρώμα τους σκουραίνει αρκετά, προς το τέλος σκεπάστε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο, για να μη καούν.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Καιρός για αγκινάρες: με μοσχάρι αβγολέμονο
- Αγκινάρες μαρινάτες σε κρασί, ελαιόλαδο, λεμόνι
- Αγκινάρες αλά τούρκα
- Πώς συντηρούμε τις φρέσκες αγκινάρες;
- Τα ιταλικά: αγκινάρες trifolati στο τηγάνι
- Αγκινάρες στο πουγκί
- Μια χαλαρή βόλτα στον κόσμο της αγκινάρας
- Τα ιταλικά: αγκινάρες αλά ρομάνα
- Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι και μπακαλιάρο
- Αγκινάρες με σάλτσα ολαντέζ, της Τζούλια Τσάιλντ
- Αγκινάρες ομελέτα
- Μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και γούλα