Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρυζόγαλο πρωί-απόγευμα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςρυζόγαλο, άνθος αραβοσίτου, βανίλια, ρύζι

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το ρυζόγαλο ήταν το αγαπημένο γλυκό του πατέρα μου. Το ήθελε δροσερό μαζί με τον απογευματινό καφέ του και ένα ποτήρι κρύο νερό όταν ξύπναγε από τον μεσημεριανό υπνάκο του. Σας θυμίζω ότι κάποτε, όχι πριν από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν τα μεσημέρια και ξύπναγαν φρέσκοι και ανανεωμένοι για να συνεχίσουν τη δουλειά τους μέχρι το βράδυ. Και αφού το αγαπούσε, η μητέρα μου του το έφτιαχνε τακτικά. Έτσι μάθαμε να το αγαπάμε κι εμείς τα παιδιά. Τη δική της συνταγή σας δίνω βελτιωμένη.

Η μαμά μου το φτιάχνει με κορν φλάουρ και βανίλια, εγώ πάλι προτιμώ το άνθος αραβοσίτου για κρέμα βανίλια γιατί μου φαίνεται ότι η γεύση του είναι πιο πλούσια. Ρύζι βάζω όποιο έχω στο ντουλάπι. Αυτή τη φορά το έκανα με ρύζι για σούπα και έγινε μια χαρά. Επίσης γίνεται απίθανο αν βράσει και ένα κομματάκι φλούδας από λεμόνι, μανταρίνι ή πορτοκάλι μαζί με το ρύζι. Βέβαια πρέπει να είναι ακέρωτο, βιολογικό κατά προτίμηση και πάρα πολύ φρέσκο το εσπεριδοειδές για να κρατάει τα αιθέρια έλαιά του.

Να σας πω την αλήθεια δεν μπορώ να το κατατάξω στα γλυκά. Και για επιδόρπιο μου φαίνεται κάπως βαρύ, εκτός κι αν έχεις φάει μια σκέτη σαλάτα προηγουμένως. Μου φαίνεται ότι είναι ένα γλυκό φαγητό υπέροχο για το πρωινό ή όποια άλλη ώρα της ημέρας νιώσεις ένα τσίμπημα στο στομάχι. Μόνο του αρκεί για να σε χορτάσει. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά για 4-6 μπολάκια

  • 100-125 γρ. ρύζι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. νερό
  • 800 γρ. γάλα
  • 6 κ.τ.σ. άνθος αραβοσίτου για κρέμα βανίλια
  • 3 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη
  • κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ξεπλένω το ρύζι και το βάζω σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό, το ξύλο της κανέλας μια πρέζα αλάτι και προαιρετικά ένα κομμάτι από φλούδα εσπεριδοειδούς. Βράζω το ρύζι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά.

Ζυγίζω το γάλα, αφαιρώ λίγο και το ρίχνω σε ένα μπολάκι μαζί με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη. Ρίχνω το γάλα στην κατσαρόλα με το ρύζι, ανακατεύω καλά και αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις.

Προσθέτω το περιεχόμενο του μπολ με το υπόλοιπο γάλα, το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη, ανακατεύω και αφήνω το ρυζόγαλο να σιγοβράσει μέχρι να γίνει κρεμώδες και απαλό.

Κατεβάζω από τη φωτιά, το μοιράζω σε μπολάκια και αφήνω να κρυώσει. Τρώγεται χλιαρό αλλά και κρύο είναι πολύ ευχάριστο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τιπ:

2-3 κ.τ.σ. ζάχαρη αρκούν και με το παραπάνω γι' αυτή την ποσότητα, ειδικά με γάλα χωρίς λακτόζη, που λόγω επεξεργασίας είναι πιο γλυκό. Παρόλα αυτά είναι θέμα γούστου. Αυξήστε ή μειώστε τη ζάχαρη όσο θέλετε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'