Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ώρα να μεταφυτεύσουμε!

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουφυτά, καλλιέργεια, άνοιξη, μεταφύτευση, χώμα, πότισμα, περλίτης, ψεκασμός

Τώρα, που σιγά-σιγά ανοίγει ο καιρός, τα φυτά αρχίζουν και ξυπνάνε από τον λήθαργο του χειμώνα. Αρχίζουν και αναπτύσσονται νέοι οφθαλμοί στα κλαδιά, οι οποίοι θα αναπτυχθούν με τη σειρά τους και αυτοί σε νέα κλαδιά. Στις γλάστρες, όμως, ιδιαίτερα αν είναι μικρές, δεν υπάρχουν αρκετά ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε τα φυτά μας να αναπτυχθούν υγιώς. Για αυτό είναι προτιμότερο να τα μεταφυτεύσουμε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα αυτήν την περίοδο, ώστε να έχουν εκείνα και οι ρίζες τους φρέσκο και άφθονο φαγητό για πλούσια βλάστηση, που είναι απαραίτητη για να προφυλαχτεί το φυτό από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Για τη μεταφύτευση θα χρειαστούμε αρχικά μια μεγαλύτερη γλάστρα και χώμα γενικής χρήσης. Αν όμως το φυτό που πρόκειται να μεταφυτεύσουμε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε βαθμό οξύτητας ή απορρόφηση της υγρασίας, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο χώμα κατά περίπτωση.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα γεμίσουμε την καινούργια γλάστρα με χώμα αφαιρώντας το ύψος της παλιάς. Δηλαδή θα κρατήσουμε την παλιά γλάστρα στην κορυφή της νέας και θα γεμίσουμε με χώμα την καινούργια μέχρι το ύψος του χώματος να φτάσει εκείνο του πάτου της παλιάς.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά το φυτό από την παλιά γλάστρα. Θα χτυπήσουμε απαλά τη γλάστρα από το πλάι, καθώς και στον πάτο για να ξεκολλήσει το χώμα. Γυρίζουμε ανάποδα το φυτό, στηρίζοντάς το από τον κεντρικό κορμό (με δυο δάχτυλα) και συγκρατώντας το χώμα με την κεντρική ρίζα (με τα υπόλοιπα δάχτυλα και τον καρπό). Εάν δυσκολευόμαστε να αφαιρέσουμε το χώμα γιατί διαλύεται, είναι προτιμότερο να περιμένουμε να στεγνώσει κάπως ώστε να είναι συμπαγές.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Θα τοποθετήσουμε το φυτό μας στη νέα γλάστρα προσεκτικά, για να μη διαλυθεί το χώμα. Θα το πιέσουμε ελαφρά ώστε να «κάτσει» λίγο πιο κάτω από το ύψος της κορυφής της γλάστρας. Έπειτα θα το γεμίσουμε περιφερικά με νέο χώμα, ώστε να γεμίσει η γλάστρα ως την κορυφή της. Όταν γεμίσουμε πλέον τη γλάστρα μας κανονικά με νέο χώμα, θα χρειαστεί να το ποτίσουμε καλά. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ποτίζουμε μέχρι να παρατηρήσουμε πως βγαίνει νερό από τις τρύπες στο κάτω μέρος.

Για καλύτερη αποστράγγιση της γλάστρας μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε περλίτη ή βοτσαλάκια στον πάτο της πριν βάλουμε το χώμα, ενώ για καλύτερη απορρόφηση μπορούμε να τοποθετήσουμε τύρφη. Επίσης, για να εξασφαλίσουμε την αφθονία σε τροφή, μπορούμε να προσθέσουμε οργανικό λίπασμα στο χώμα που θα τοποθετήσουμε στην κορυφή.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Για την καλή υγεία του φυτού μας είναι προτιμότερο να αφαιρέσουμε τα χαμηλότερα και άρρωστα κλαδιά του πριν το μεταφυτεύσουμε. Σε πολλά φυτά, όπως για παράδειγμα ο αλεξανδρινός, η τριανταφυλλιά και σχεδόν όλα τα αρωματικά, τα υγιή κλαδιά που θα αφαιρεθούν μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μια μικρότερη γλάστρα ή ακόμα και σε κάποια ποτηράκια μέχρι να ριζώσουν, ώστε να γίνουν νέα φυτά και στη συνέχεια να τα χαρίσουμε σε φίλους!

Αρκεί να διατηρούμε το χώμα τους υγρό και ζεστό και να ψεκάζουμε τα φύλλα τους μία φορά την ημέρα μέχρι να ριζώσουν. Επίσης τα φυτά που έχουμε μεταφυτεύσει ενδεχομένως να περάσουν ένα σοκ για μερικές μέρες μέχρι να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι. Για να τα βοηθήσουμε, ψεκάζουμε τα φύλλα τους με μαύρο τσάι αραιωμένο σε χλιαρό νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'