Χοιρινό με αγριοσπάραγγα και πένες
Οι συνταγές που είναι με λίγα υλικά, είναι οι αγαπημένες μου. Όπως το σημερινό χοιρινό στην κατσαρόλα με άγρια σπαράγγια, πένες και κρητική γραβιέρα. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο!
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 μάτσο άγρια σπαράγγια (και από το μανάβη καλά είναι, αν μένουμε σε πόλη)
- 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 ποτήρια ζωμό
- αλάτι πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 πακέτο πένες
- γραβιέρα Κρήτης
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε μπόλικο ελαιόλαδο. Αφού πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί.Σβήνουμε με το κρασί, αλάτι, πιπέρι και σε 3-4 περίπου λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Προσθέτουμε ζωμό σιγά σιγά, καθώς ψήνεται το κρέας μας, όταν χρειάζεται.
5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το κρέας από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σπαράγγια και το θυμάρι. Αφού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Βράζουμε τις πένες μας με τις οδηγίες της συσκευασίας. Δεν τις βουτυρώνουμε στο τέλος, απλά τους βάζουμε λίγο ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην κολλάνε. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη γραβιέρα Κρήτης!
* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Άγρια σπαράγγια: ο αλήτης αριστοκράτης
- Σπαράγγια: οδηγίες χρήσεως
- Άλλο οβριές κι άλλο σπαράγγια
- Ματζουράνα για το χοιρινό
- Χοιρινό ριγανάτο και πατάτες τηγανητές
- H μακαρονάδα της Πέμπτης: Πένες με χρωματιστές πιπεριές και σαφράν
- Σφαράγγια ή σπαράγγια άγρια, ομελέτα
- Θεϊκή γεύση: Πένες με σπαράγγια και κατσικίσιο τυρί
- Πένες με ψαρονέφρι, λαχανικά και τυρί κρέμα