Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με όσπρια, της Ιωάννας Τσολομίτη

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςφασόλια, ρεβύθια, σαλάτα, μαϊντανός, άνηθος, χυμός λεμονιού, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, ρίγανη

Η Ιωάννα Τσολομίτη* είναι ακριβώς όπως και το φωτεινό μαγαζί της. Μια γυναίκα ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη που αγαπάει τη μαγειρική και τους πελάτες της. Έβλεπα τη μεγάλη ταμπέλα του «IOANNA’S BY TSOLOMITI» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, καιρό πριν μπω μέσα, μέχρι που μια μέρα ένας φίλος με πήγε να δοκιμάσουμε τις υπέροχες πίτες της, λεπτές και τραγανές με πολύ νόστιμο φύλλο φτιαγμένο στο χέρι. Ξέρετε γιατί είναι τόσο νόστιμες; Ψήνονται στα κάρβουνα, αυτό κάνει τη διαφορά. Δοκιμάσαμε διάφορα εκείνη την ημέρα, τυχεροί όσοι μένουν στα νότια και παίρνουν φαγητό από το φούρνο – take away εστιατόριό της Ιωάννας. Μα εκείνο που λάτρεψα περισσότερο από όλα είναι η ωραία σαλάτα με ρεθύθια και φασόλια. Φτιάξτε την, είναι πανεύκολη.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 250 γρ. μικρά φασόλια
  • 250 γρ. κόκκινα φασόλια
  • 7-8 κλωναράκια μαϊντανό
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνιθο
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για ένα βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, τα σουρώνουμε, πετάμε το πρώτο νερό και μετά τα ξαναβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Κάνουμε το ίδιο και με τα φασόλια. Αφήνουμε τα βρασμένα όσπρια να κρυώσουν, ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά και τα ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκάνη. Τα αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο και είναι έτοιμα. Η σαλάτα αυτή τρώγεται χλυαρή ή και κρύα σαν σαλάτα αλλά και ως κυρίως πιάτο. 

*Ιωάννα Τσολομίτη

Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, η Ιωάννα Τσολομίτη πάντα εξέφραζε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μέσα από την κεραμική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Η αγάπη της όμως για την μαγειρική την οδήγησε στον χώρο της γαστρονομίας. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εργαστεί ως chef σε κάποια από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, όπως τα «Πιλ Πουλ», «Ορίζοντες», «Budha Bar» και «Παλιά Αγορά». Υπήρξε επίσης Executive Chef πολιτικών προσώπων ενώ το ευρύ κοινό την αγάπησε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της και το βιβλίο τη«Πρόσκληση Μαγειρικής». Αν την ρωτήσετε, με νοσταλγία θυμάται τις πρώτες εμφανίσεις της στην εκπομπή «Σαν στο σπίτι σας» του Mega με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Μαρία Μπακοδήμου, στο «Καλώς τους» του Alpha με τη Ρούλα Κορομηλά, στο «Μες στην καλή χαρά» με τη Ναταλία Γερμανού αλλά και στο «Περί γης λόγος» στην ΕΡΤ3. Είναι μέλος του Chef’s Club και στην πολυετή μαγειρική διαδρομή της ξεχωριστή θέση έχει η διδασκαλία στις σχολές «Chef d’ Oeuvre» και «Le Monde».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'