Τιραμισού, γλυκό για καφεμανείς
Όλη η μαγεία του τιραμισού κρύβεται στην πικρή φινέτσα του καφέ, που πoτίζει τα μπισκότα, για να ισορροπήσει με τη γλύκα της κρέμας. Το λικέρ ενισχύει τη γεύση του καφέ χαρίζοντας πολύπλοκο άρωμα.
- 30 σαβαγιάρ περίπου
- 330 γραμμ. τυρί κρέμα
- 115 γρ. ζάχαρη άχνη
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 30 ml Kalhua λικέρ
Για το σιρόπι:
- 3 δόσεις εσπρέσο
- 500 γρ. νερό
- 140 γρ. ζάχαρη
- 50 ml Kalhua
- λίγη τριμμένη σοκολάτα και κακάο για διακόσμηση
Μαλακώνουμε το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη χτυπώντας τα με το σύρμα και πορσθέτουμε το λικέρ. Εν τω μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, να γίνει παχύρρευστη σαντιγί. Ενσωματώσουμε το τυρί στην κρέμα με απαλές κινήσεις.
Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και τα στραγγίζουμε σε σχάρα. Γεμίζουμε φαρδιά ποτήρια ή ένα ψηλό πυρέξ με σαβαγιάρ και κρέμα εναλλάξ, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο και τρίμμα σοκολάτας.
Παγώνουμε στο ψυγείο για για δύο ώρες περίπου και σερβίρουμε.