Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ πορτοκαλιού με κουρκουμά

της Gourmelita Συνταγέςεπιδόρπιο, γλυκά, κέικ, πορτοκάλι, βούτυρο, κουρκουμάς, αλεύρι αμυγδάλου, σιμιγδάλι, εύκολο κέικ, νόστιμο κέικ

Κέικ με ελληνικό γιαούρτι, πορτοκάλι και φρέσκο κουρκουμά; Και χωρίς γλουτένη; Με το που το είδα, στο blog Strayed from the table, το ζήλεψα τόσο μα τόσο πολύ! Αφού δεν το εμπνεύστηκα, το έφτιαξα και το έφαγα τουλάχιστον και σας το παρουσιάζω. Είναι τόσο υπέροχο όσο πίστευα, και ακόμα πιο πολύ. Αξίζει να ψάξετε να βρείτε φρέσκο κουρκουμά, γιατί το άρωμα που δίνει είναι ανεπανάληπτο! Το γλάσο γιαουρτιού του πάει απίστευτα...

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Επειδή άλεσα μόνη μου τα αμύγδαλα σε αλεύρι, και αντί πολέντας-όπως λέει αρχικά η συνταγή-χρησιμοποίησα σιμιγδάλι, το γλυκό μου θύμησε έναν αλλιώτικο χαλβά-βγήκε πιο συμπαγές από κέικ και τρώγοντας το θα ορκιζόμουν ότι είναι σιροπιαστό! Για να είναι όντως χωρίς γλουτένη, όμως, φτιάξτε το με πολέντα, που δεν είχα πρόχειρη. 

Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.

Υλικά:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 20 γρ. κουρκουμά φρέσκο-περίπου 2 ρίζες
  • 200 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 πορτοκάλια-το ξύσμα και το χυμό τους
  • 2 βανίλιες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα

Για το γλάσο:

  • ½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κούπα άχνη ζάχαρη
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Οδηγίες:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ των 20 περίπου εκατοστών, στρώνωντάς την πρώτα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μετά λαδώνοντάς το και πασπαλίζοντας με σιμιγδάλι.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Ενώστε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να ασπρίσουν καλά. Σε μεγάλο μπολ ενώστε κι ανακατέψτε το σιμιγδάλι με το αλεύρι από τα αμύγδαλα και τη σόδα. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά στο μίξερ και τις βανίλιες ή το εκχύλισμα. Όταν ανακατευτούν καλά, και έχετε ένα αφράτο μείγμα, προσθέστε το χυμό, το μείγμα σιμιγδαλιού και αμυγδάλων και το ξύσμα και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενωθούν.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Τοποθετήστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για μία ώρα ακριβώς. Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα κι αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το διακοσμήσετε με το γλάσο.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Φτιάξτε το γλάσο ενώνοντας το γιαούρτι με τη ζάχαρη και απλώστε το πάνω σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίστε με λίγο ξύσμα και απολαύστε το!

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'