Βγες στο μπαλκόνι, στήνουμε brunch ανοιξιάτικο
Ήρθες σαν την άνοιξη και μου 'φερες αυτό που λαχταρούσα, θέλω να τραγουδήσω στην Εύα, τη Χριστίνα, τη Μαριάννα και τη Ραλλού, τα κορίτσια του σπιρτόζικου foodiethemenights που μας έφτιαξαν τα κέφια τον περασμένο Οκτώβρη με το Halloween δείπνο τους.
Σύντομη επανάληψη: Τέσσερις φίλες αποφάσισαν να κάνουν τη μάζωξη της εβδομάδας αφορμή για φαγητό, πολύ και καλό, μα και γέλιο άφθονο. Από τον Σεπτέμβρη του 2011 οι τέσσερίς τους συναντώνται, μαγειρεύουν (σε διαφορετικό σπίτι κάθε φορά - δυσβάσταχτο το φορτίο της λάτζας) όχι μακαρόνια ή πίτσες και άλλα τέτοια εύκολα, μα ρετσέτες από κουζίνες διεθνείς, σε μενού συγκεκριμένο: ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο, ποτό απαραιτήτως. Διαφορετική κουζίνα, ίδιο μοτίβο.
Aλλά καθότι bloggers παντός καιρού, αφού η άνοιξη καταφθάνει, ανoίγουν τη βεράντα, στρώνουν τραπέζι με τη λασκάδα του σαββατοκύριακου (αργά το πρωί/νωρίς το μεσημέρι) και ετοιμάζουν brunch χορταστικό και φουλ της άνοιξης, με τις φράουλες να παίζουν μπαλαντέρ από τα αφράτα pancakes μέχρι τη λεμονάδα. Ό,τι καλύτερο για μερικές χωρίς άγχος ανάσες πριν την απαιτητική Δευτέρα. Και τι δεν έχει το μαρμάρινο τραπέζι στο μπαλκόνι!
Αυγά σε φωλιές πατάτας, pancakes με μπέικον, φουσκωτά strawberry cheesecake pancakes, french toasts με τυρί κρέμα και καραμέλα - brunch με τα όλα του, να μη χορταίνεις να βλέπεις και να δοκιμάζεις.
Κλικ στο blog και θα βρείτε όλες τις συνταγές και φωτογραφίες κάμποσες.
Του λόγου μου, επειδή τα τελευταία σαββατοκύριακα δεν μαγειρεύω ούτε αυγό βραστό, κρατάω το κλου του πρωινού, τη φραουλένια λεμονάδα, που την ετοιμάζουν ως εξής:
- 6 λεμόνια
- 1 κούπα σιρόπι (σε κατσαρολάκι που ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά, αναμειγνύουν ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης ώστε να δημιουργηθεί σιρόπι)
- 1 πακετάκι φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- μέντα ή δυόσμος για το σερβίρισμα
- παγάκια και παγωμένο νερό
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στύβουμε τα λεμόνια. Χρησιμοποιούμε μισή κούπα από το σιρόπι και σε ένα blender λιώνουμε τις φράουλες μέχρι να γίνουν πουρές. Σε μια κανάτα βάζουμε τον χυμό λεμονιού, τον πουρέ φράουλας, το υπόλοιπο σιρόπι, το νερό και τα παγάκια και αφήνουμε τη λεμονάδα να κρυώσει. Καλό ανακάτεμα και σερβίρουμε με έξτρα πάγο και μερικά φυλλαράκια δυόσμο, για δροσιά και άρωμα.
Mερικές παραλλαγές τσαχπίνικες:
Ανθρακούχο νερό αντί για απλό νερό στη λεμονάδα, για πιο ενδιαφέρουσα γεύση, ή περισσότερο σιρόπι γιατί μερικοί το προτιμούν (πολύ) γλυκό. Αν τώρα στην παρέα βρεθούν και πιτσιρίκια, που καθόλου δεν αγαπούν τα «κομματάκια» που μένουν λόγω του πουρέ φράουλας, σουρώστε τη λεμονάδα για να έχει λεία υφή. Εμπρός, τις κούπες με τον καφέ ανά χείρας και όλοι στο μπαλκόνι!