Φυτεύω στο μπαλκόνι: πατάτες στο σακί
Η πατάτα είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σχεδόν όλο τον χρόνο και ωριμάζει περίπου 3-4 μήνες αφού την φυτέψουμε. Είναι όμως πολύ εξαντλητική για το έδαφος και απαιτεί γόνιμο και αφράτο χώμα. Για αυτό τον λόγο, προτείνουμε να την καλλιεργείτε σε σάκους, με άχυρο και κοπριά, που είναι πιο εύκολη και οικολογική η καλλιέργεια της. Καλλιεργώντας την σε άχυρο, όχι μόνο δεν θα εξαντλήσουμε το χώμα μας, αλλά απεναντίας, θα δημιουργήσουμε χώμα εκεί που δεν υπήρχε, με την αποσύνθεση του άχυρου.
Επίσης, επειδή το άχυρο είναι από την φύση του αφράτο, θα έχουμε αυξημένη παραγωγή από μεγάλες πατάτες, καθώς η πατάτα μεγαλώνει ανάλογα με το πόσο χώρο βρίσκει για να μεγαλώσει, χωρίς να ζορίζεται. Τέλος, η καλλιέργεια σε σάκο είναι πολύ πιο ξεκούραστη, γιατί δεν θα χρειαστεί να σκάψουμε αρχικά για να τα φυτέψουμε και ούτε να τις ξεσκάψουμε, όταν θα είναι έτοιμες. Απλώς, θα αναποδογυρίσουμε τον σάκο!
Φέτος θα καλλιεργήσουμε μωβ πατάτες από το Περού, που είναι πιο πλούσιες σε αντιτοξίνες και βιταμίνες, σε σχέση με την πιο γνωστή λευκή πατάτα. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες και παθήσεις, καθώς είναι παραδοσιακή ποικιλία που καλλιεργούταν για χιλιάδες χρόνια, χωρίς χημικά βοηθήματα. Όμως είναι μικρότερες στο μέγεθος και, συνεπώς, έχουν μικρότερη παραγωγή. Είναι όμως πολύ πιο γευστικές και αν τις αφήσουμε να ωριμάσει λίγο παραπάνω, θα μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερους κονδύλους.
Θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά μικρούς σάκους, διότι καταφέραμε να βρούμε μόνο λίγες πατάτες. Είναι όμως τόσο μικρός ο χώρος που πιάνει, που μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε αρκετές πατάτες, ακόμα και σε ένα μικρο μπαλκόνι. Ο σάκος πρέπει να στραγγίζεται καλά και να έχει τουλάχιστον 50 εκ. ύψος. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ειδικούς σάκους για την καλλιέργεια πατάτας, που έχουν την χαρακτηριστική τσεπούλα στο κάτω μέρος, ώστε να μπορούμε ακόμα πιο εύκολα να μαζέψουμε τις πατάτες, όταν θα είναι έτοιμες.
Αρχικά θα γεμίσουμε τον σάκο στα πρώτα 20 εκ. με ένα μείγμα από κομπόστ, κοπριά (καλοχωνεμένη) και άχυρο, σε ίση αναλογία. Έπειτα θα προσθέσουμε από πάνω ένα στρώμα άχυρο με πάχος 10 εκ.
Πάνω στο άχυρο θα ακουμπήσουμε τις πατάτες μας. Επειδή οι μωβ πατάτες είναι μικρές στο μέγεθος, σε ένα μικρό σάκο μπορούμε να χωρέσουμε ως και πέντε κονδύλους. Αν ήταν λευκές πατάτες, που είναι πιο μεγάλες, θα βάζαμε μόνο δυο-τρεις ή θα χρησιμοποιούσαμε μεγαλύτερο σάκο.
Στη συνέχεια καλύπτουμε τις πατάτες μας με άλλο ένα στρώμα άχυρο, μέχρι να μη φαίνονται.
Σκεπάζουμε το άχυρο με ένα στρώμα κοπριά ή και κομπόστ, περίπου 10εκ., και σκεπάζουμε πάλι με ένα στρώμα άχυρο, επίσης 10εκ. - είμαστε έτοιμοι πλέον!
Μπορούμε να διπλώσουμε αρχικά τον σάκο μας στη μέση και να ελέγχουμε με το χέρι μας, μέσα από το άχυρο, πότε το χώμα στεγνώνει ώστε να το ποτίζουμε. Λόγω του αχύρου, θα χρειαστεί πολύ νερό στο πρώτο πότισμα, μετά όμως θα διατηρεί πολύ υγρασία και δεν θα χρειάζεται συχνό πότισμα.
Μετά από 15-20 μέρες περίπου, θα εμφανιστούν τα πρώτα βλαστάρια από το άχυρο. Συνεχίζουμε να ποτίζουμε όποτε χρειάζεται, ίσως λίγο πιο τακτικά, όσο το φυτό μεγαλώνει.
Όταν το φυτό φτάσει τα 30 εκ. στο ύψος, θα ξεδιπλώσουμε τον σάκο ώστε να υψωθεί. Θα προσθέσουμε ακόμα μια στρώση 10 εκ. κοπριάς και από πάνω από αυτή μια στρώση 10εκ. αχύρου σκεπάζοντας τον κορμό του φυτού και αφήνοντας μόνο τις κορυφές να εξέχουν. Αυτό θα βοηθήσει το φυτό να αναπτύξει μεγαλύτερο ριζικό σύστημα στο τμήμα του βλασταριού που καλύψαμε. Ως γνωστόν, η πατάτα αναπτύσσεται στις ρίζες του φυτού, άρα αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε με αυτό τον τρόπο και την παραγωγή μας. Όταν το φυτό ξαναφτάσει τα 30εκ. ύψος, μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία, μια τελευταία φορά, για ακόμα πιο αυξημένη παραγωγή.
Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και με το πόσες φορές καλύψαμε το φυτό, θα ανθίσουν κάποια στιγμή τα φυτά μας και στη συνέχεια θα μαραθούν. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε ή να αναποδογυρίσουμε τον σάκο, ώστε να πάρουμε την σοδειά.
Θα αφήσουμε τις πατάτες να αερίζονται καλά, σε ένα σκιερό, δροσερό και ξερό μέρος, για 15 μέρες, πριν τις αποθηκεύσουμε.