Λαβράκι στον φούρνο
Την Κυριακή των Βαΐων τρώμε πάντα ψάρι. Παλιότερα στο ταψί έμπαινε παραδοσιακά μπακαλιάρος, από τότε όμως που βρίσκουμε εύκολα φρέσκο ψάρι, αλλάξαμε συνήθειες. Το λαβράκι είναι το αγαπημένο της οικογένειας, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μαγειρεύουμε επίσης γόπες και σαφρίδια.
Φοβάστε τον φούρνο; Το καταλαβαίνω. Κι εγώ φοβόμουν παλιότερα, μη μου βγει το ψάρι παραψημένο και στεγνό. Αλλά είναι απλό. Το αλατίζεις απλά, του πασπαλίζεις την κοιλιά με ξερή ρίγανη τριμμένη και το βάζεις στο ταψί πάνω σε μια στρώση από ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή κομμένο σε ροδέλες, και μερικές σκελίδες σκόρδο. Είναι-δεν είναι Κυριακή των Βαΐων, σκορπίζεις ανάμεσα και μερικά φυλλαράκια δάφνης, του πάει πολύ. Και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πρέπει να ροδίσει ελαφρά η πέτσα του και η σάρκα του να ξεκολλάει από το κεντρικό κόκκαλο, αλλά να έχει μείνει ζουμερή και απαλή. Πώς γίνεται αυτό; Ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, αν είναι ψάρι του ενός κιλού, και άλλα 5 λεπτά για κάθε επιπλέον μισό κιλό. Αν πάλι είναι μεγαλύτερο και πιο χοντρό, ο χρόνος πρέπει να αυξηθεί. Πιο ωραίο φαίνεται αν ψηθεί ολόκληρο, η μάνα μου όμως επιμένει να το κόβει στη μέση για να χωράει, λέει, στο ταψάκι της. Νομίζω όμως ότι το κάνει από ανασφάλεια. Έτσι είναι πιο σίγουρη ότι έχει ψηθεί σωστά. Μου έμεινε κι εμένα η συνήθεια, αλλά λέω να την κόψω. Τουλάχιστον όταν έχουμε καλεσμένους...
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Των Βαΐων τρώμε ψάρι: πεσκανδρίτσα με αγκινάρες
- Μη φας, έχουμε ψαρόσουπα
- Μυλοκόπι με πράσα και πατάτες
- Ρείκι στο αλάτι για κρουστή σάρκα
- Πετύχαμε λαβράκι, με μπάμιες στον φούρνο
- Ψάρι και λαχανικά με την ευκολία του φούρνου
- Μυλοκόπι με πουρέ μελιτζάνας και πατάτας
- Λαβράκι καρπάτσιο με τη συνταγή του Μύθου
- Λαβράκι καρπάτσιο με αυγά αχινού
- Τα Κρητικά: Γόπες σαβόρι
- Λαβράκι φρικασέ/καν'το όπως ο σεφ
- Τουρνάς (ή λούτσος) στον φούρνο
- Γκασπάτσο για πρώτο και για σάλτσα του ψητού κολιού
- Τόνος στη λαδόκολλα, έτσι απλά!