Πασχαλινό ψωμί: «σταυρός» ηπειρώτικος
Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα συνηθίζω να κάνω γιορτινό ψωμί, είναι ένα έθιμο που το κρατάω και το έχω για το καλό του σπιτιού μου. Σήμερα, λοιπόν, με τη βοήθεια φίλης έφτιαξα το πασχαλινό ψωμί «Σταυρό», έθιμο Ηπείρου.
Θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά αλεύρι μαλακό
- 1 κύβο μαγιάς (50 γραμμάρια)
- 600 mL νερό
- 1 ποτήρι κρασιού καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
- μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ από 1 κουταλάκι του γλυκού
- μισό κουταλάκι αλάτι
Ας το ζυμώσουμε:
Μέσα σε μικρή λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι κάνοντας έτσι έναν χυλό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 30 λεπτά.
Σε μεγάλη λεκάνη, ή σκάφη ζυμώματος, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγουμε ένα μικρό λακουβάκι και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά μας εκτός του νερού. Μεταφέρουμε το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό. Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα.
Ας πλάσουμε τώρα:
Πάνω σε πλαστήρι ή σε μια καθαρή επιφάνεια κουζίνας, χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και πλάθουμε δύο κορδόνια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί σε σχήμα σταυρού.
Πλάθουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε στο πλάι από τον σταυρό.
Με δυο πιρούνια κάνουμε σχέδια πάνω στο ψωμί μας. Τα σχέδια ποικίλουν και μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι εμείς θέλουμε και με κομμάτια ζύμης, όπως πουλάκια, φυλλαράκια ή ό,τι ο καθένας θέλει.
Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα αυγό κόκκινο στο μέσον του σταυρού, πριν το βάλουμε για ψήσιμο. Σκεπάζουμε το ταψί μας με σελοφάν και πετσέτα και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσει, σχεδόν να διπλασιαστεί.
Ας το ψήσουμε:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην αρπάξει το ψωμί. Καλή σας επιτυχία για όσους θέλετε να το φτιάξετε!
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη του χριστόψωμου, κάνοντας διακόσμηση πασχαλινή.
Καλή Ανάσταση!
*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.