Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ λαδολέμονο (μέχρι να γίνει τέλειο)

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκέικ, λαδομέμονο, καστανή ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, λεμόνια, κέικ με ελαιόλαδο

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Με το κέικ λαδολέμονο έχω πάθει μια εμμονή, ένα κόλλημα τέλος πάντων, όπως επίσης με τη μηλόπιτα και την πάβλοβα. Ποτέ δεν έχω αποτύχει (εννοείται συνήθως κάνω πάβλοβα της στιγμής με έτοιμη μαρέγκα...). Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κέικ. Δεν μου γίνεται πάντα καλό.

Γιατί; Φταίει, λένε, ο φούρνος, το αλεύρι, οι αναλογίες, τέλος πάντων είναι θέμα Χημείας, με την οποία ποτέ δεν τα πήγα καλά. Εφτά διπλό (με άριστα το 40) είχα πάρει η άσχετη στη Χημεία στις εισαγωγικές και το κέικ μου κάθε τόσο μια οικτρή αποτυχία (κατά μέσο όρο, μία φορά στις πέντε μου αποτύγχανε πέρσι, το έχω υπολογίσει). Ισως γιατί κάθε φορά αυτενεργώ. Αλλά δεν το βάζω κάτω. Όταν γίνεται χάλια, το κόβω σε κυβάκια μικρά σαν ζάρια, τα ακουμπάω σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο και τα βάζω στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν κρουτόν.

Με κιλά κρουτόν κέικ είχα ταΐσει τους συναδέλφους μου παλιότερα στα Νέα, μέχρι που τους έγινε έξη και τα προτιμούσαν από τα κέικ που ενδιαμέσως γινόντουσαν αφράτα. Τέλος πάντων, η τελευταία βελτίωση υπήρξε καθοριστική. Απαιτεί πιο χαμηλή θερμοκρασία και μεγαλύτερο χρόνο ψησίματος σε φόρμα οπωσδήποτε καλυμμένη με αντικολητικό χαρτί. Την προηγούμενη φορά που έκανα ακριβώς τα ίδια σε φόρμες λαδωμένες, τα κέικ μου κάηκαν απ' έξω. Το λαδόχαρτο, όμως, εκτός του ότι δεν κολλάει ο χυλός στη φόρμα, προστατεύει επίσης την επιφάνεια του κέικ από το μαύρισμα.

Α, ναι και κάτι ακόμη, η συγκεκριμένη συνταγή είναι εγγυημένη. Δοκιμάστε τη. Αυτή τη φορά ξέχασα να βάλω βανίλια αλλά, σημειώστε το, ταιριάζει πολύ με το λεμόνι. Να βάζετε.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Κέικ με λεμόνι και ελαιόλαδο

Υλικά για δύο μέτριες φόρμες

  • 400 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. φουσκωτά baking powder
  • 3 κ.τ.σ. νιφάδες αμυγδάλου καβουρντισμένες
  • 4 κομμάτια γλυκό του κουταλιού λεμόνι, στραγγισμένο από το σιρόπι και ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 160 ml ελαιόλαδο απαλό
  • 2 λεμόνια, ξύσμα και χυμός (150 ml χυμός + 50 ml νερό)
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
  • 2 μέτριες στενόμακρες φόρμες
  • αντικολλητικό χαρτί
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Χτυπάω καλά τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτω, σταγόνα-σταγόνα, το λαδολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ. Κοσκινίζω το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και το μπέικινγκ πάουντερ, και ανακατεύω με αμύγδαλα, ξύσμα και ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού λεμόνι. Το προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών ενώ συνεχίζω το ανακάτεμα με μαρίζ.

Σκεπάζω δύο φόρμες με λαδόχαρτο, αδειάζω τον χυλό και ψήνω τα κέικ για 50-60 λεπτά. Αρχικά στους 160 βαθμούς για 30-40 λεπτά, κατόπιν χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150 και αφήνω να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά. Βγάζω από τις φόρμες (τα κέικ δεν σπάνε αν πιάσεις από τις άκρες το λαδόχαρτο) και αφήνω να κρυώσουν σε σχάρα. Κατόπιν πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τα φυλάω τυλιγμένα σε λαδόχαρτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'