Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα

της Τζίνης Καφφετζή Συνταγέςτάρτα, τάρτα κολοκύθι, ξινομυζήθρα, κολοκυθάκια, φέτα, ζύμη αλμυρής τάρτας

Είναι μια πολύ νόστιμη τάρτα, και ό,τι πιο εύκολο μπορεί να φτιάξει κανείς το καλοκαίρι, που τα κολοκυθάκια είναι άφθονα. Συνήθως την φτιάχνω με τα υπολείμματα των τυριών που υπάρχουν στο ψυγείο, ακόμη και λίγα τρίμματα από ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί της ταιριάζουν πολύ, αλλά η πιο αγαπημένη μου εκδοχή είναι με ξινομυζήθρα ανακατεμένη με φέτα. Η πιο απλή λύση είναι να στρώσετε στο ταψάκι ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω να ρίξετε τη γέμιση, αν πάλι έχετε χρόνο φτιάξτε μια εύκολη βάση για αλμυρές τάρτες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

Για τη ζύμη: 

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.τ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

  • 6-8 κολοκυθάκια μαζί με τα λουλούδια τους
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ξινομυζήθρα και φέτα*
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 2 αυγά
  • 3 κ.τ.σ. άνηθο και δυόσμο ψιλοκομμένο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, ρίχνω το αλάτι και το βούτυρο και το τρίβω με τα δάχτυλα. Προσθέτω το αυγό, 1 κ.τ.σ. παγωμένο νερό - και αν χρειαστεί άλλη μια - και συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την κάνω μπάλα και την αφήνω για μισή ώρα στο ψυγείο τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη.

Εν τω μεταξύ καθαρίζω και κόβω τα κολοκυθάκια σε κύβους, τα αλατίζω και τα αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πλένω και καθαρίζω τα λουλούδια, αφαιρώ τους στήμονες και τα αφήνω στην άκρη. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο, σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, προσθέτω και τα κολοκυθάκια, ρίχνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνω να μαραθούν. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω και τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω σε φύλλο ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόχαρτου. Ξεκολλάω το πάνω κομμάτι του λαδόχαρτου και αναποδογυρίζω το φύλλο της ζύμης πάνω σε μια ταρτιέρα.

photo: Νιόβη Σέττα-Καφφετζή
photo: Νιόβη Σέττα-Καφφετζή

Αφαιρώ και το δεύτερο λαδόχαρτο και τακτοποιώ τη ζύμη, ώστε να καλύψει τη βάση και τα πλαϊνά του σκεύους και αφαιρώ τη ζύμη που περισσεύει με ένα μαχαίρι. Την ψήνω για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς. Βγάζω από τον φούρνο την ταρτιέρα, αδειάζω μέσα τη γέμιση, ρίχνω από πάνω τα τριμμένα τυριά και τακτοποιώ στην επιφάνεια της τάρτας τους κολοκυθοανθούς. Χτυπάω ελαφρά τα αυγά με το γάλα, περιχύνω την τάρτα και την ψήνω για περίπου μισή ώρα ακόμη μέχρι να ροδίσει.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'