Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τσικνίζουμε: ζεστά-καυτά παϊδάκια από το Λάτσιο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπαϊδάκια, αρνίσια παϊδάκια, δεντρολίβανο, σκόρδο, κάρβουνα, παϊδάκια στα κάρβουνα, ψητά παϊδάκια, ιταλική κουζίνα

Πριν από πολλά χρόνια, είχα βρεθεί το Πάσχα στην Ιταλία, φιλοξενούμενη της φίλης μου της Claudia. Ανήμερα την Πασχαλιά, ήμασταν καλεσμένοι στο σπίτι ενός θείου της, ο οποίος είχε ένα καταπληκτικό σπίτι με θέα στην Lago di Varese. Το σπίτι, οι άνθρωποι, η φιλοξενία, η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, το τραπέζι, τα φαγητά, όλα θα μου μείνουν αξέχαστα! Σ' εκείνο το τραπέζι δοκίμασα για πρώτη φορά και το λικέρ κρέμα λιμοντσέλο (συνταγή εδώ) αλλά και τα παϊδάκια αλο σκοταντίτο. 

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Τι μπορεί όμως να είναι αυτά τα παϊδάκια με το περίεργο όνομα; Μην περιμένετε κάτι το εξωτικό! Είναι ζουμερά αρνίσια ή κατσικίσια παϊδάκια, μαριναρισμένα και ψημένα στα κάρβουνα, τα οποία τα σερβίρουν από τη σχάρα κατευθείαν στο τραπέζι, ώστε να τα πιάσεις και να τα φας και να σου καίγονται τα δάχτυλα! Γιατί σκοταντίτο (scottadito) αυτό ακριβώς σημαίνει, ότι καίγονται τα δάχτυλά σου! Και έχουν ένα μεγάλο δίκιο οι Ιταλοί σε αυτό, γιατί το αρνάκι και το κατσικάκι πρέπει να τα απολαύσει κανείς ζεστά, καθώς όταν κρυώσουν δεν έχουν την ίδια χάρη...

Η συνταγή κατάγεται από το Λάτσιο (περιοχή τη Ρώμης), αλλά θα την συναντήσετε και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Απλούστατη στην προετοιμασία αλλά και στο ψήσιμο, όπως τονίσαμε είναι ένα πιάτο της στιγμής. Αν την Τσικνοπέμπτη οργανώσετε μπάρμπεκιου, μην παραλείψετε να τα συμπεριλάβετε στο μενού. Ακόμη και αν ο καιρός τα χαλάσει και δεν μπορέσετε να απολαύσετε την εξοχή, μπορείτε επίσης να τα ψήσετε πολύ εύκολα και στο σχαροτήγανο.

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 1 kg αρνίσια παϊδάκια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • 1 λεμόνι σε φέτες, για το σερβίρισμα

Προετοιμασία:

Πλύνετε τα παϊδάκια και σκουπίστε τα πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Χτυπήστε τα με τον μπάτη (αυτό μπορείτε να ζητήσετε να το κάνει και ο χασάπης σας), ώστε να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να μαλακώσει.

Βάλτε τα παϊδάκια σε ένα πυρέξ και αλείψτε τα καλά με το λάδι. Πασπαλίστε με φρεσκοτιμμένο πιπέρι. Προσθέστε τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φετούλες. Αλάτι δεν βάζω στην μαρινάτα, προτιμώ να αλατίζω το κρέας μετά το ψήσιμο.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Αφήστε τα παϊδάκια να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή ωρίτσα. Μη τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί το κρέας πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου όταν πάτε να το ψήσετε.

Ψήστε τα παϊδάκια κατά προτίμηση στα κάρβουνα, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές (4-5 λεπτά από κάθε πλευρά). Πασπαλίστε με αλάτι.

Σερβίρετε αμέσως με φέτες λεμονιού. Μην καθυστερήσετε να τα δοκιμάσετε, μην ξεχνάτε ότι για να τα απολαύσετε πλήρως τα παϊδάκια πρέπει να σας κάψουν τα δάχτυλα!

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'