Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοτόπουλο φιλέτο και να καίει

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκοτόπουλο, ψητό κοτόπουλο, μπαχαρικά, μαρινάδα, κύμινο, κόλιανδρος, πικάντικο κοτόπουλο, καυτερό κοτόπουλο

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Στο σπίτι μας δεν τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε πιο πολύ των λαχανικών, των λαδερών και των οσπρίων, αλλά πού και πού κρεατάκι θα φάμε. Είπα, λοιπόν, να σας φτιάξω και κάτι κρεατικό, κοτόπουλο δηλαδή, για να μη νομίζετε πως είμαι χορτοφάγος…

Ιδού και η πρώτη συνταγή με κοτόπουλο. Καυτερό, πικάντικο φιλέτο κοτόπουλου, με μπόλικα μπαχαρικά, για να μην ξεχνιόμαστε! Εσείς μπορείτε να το συνδυάσετε με βραστά λαχανικά ή φρέσκες ωμές σαλάτες, ρύζι, και ό,τι άλλο θέλετε. 

Το κοτοπουλάκι μαρινάρεται σε νερό, αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να μείνει μαλακό και ζουμερό, ενώ η ζάχαρη του δίνει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. Επίσης, φτιάχνετε ένα πικάντικο λάδι, αναμειγνύοντας ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά, με μέρος του οποίου μαγειρεύετε το κοτόπουλο. Το υπόλοιπο λάδι το χρησιμοποιείτε σαν ντιπ, για έξτρα γεύση.

Το στήθος του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας μπούτι κοτόπουλου, έχετε στο μυαλό σας πως η διατροφική αξία του πιάτου σας θα αλλάξει εντελώς, μια και το μπούτι έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το στήθος του κοτόπουλου.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Πικάντικο καυτερό κοτόπουλο

Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες και 30 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά

Για το κοτόπουλο:

  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλιά αλάτι
  • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
  • 2 ζεύγη φιλέτο κοτόπουλο, κομμένα στη μέση, εγκάρσια, αν είναι πολύ χοντρά

Για το πικάντικο λάδι:

  • 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου
  • ¾ κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλιά πολτό σκόρδου ή 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • ¾ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • αλάτι
  • Εκτέλεση:

Ετοιμάστε την άλμη:

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλάτι και τη ζάχαρη με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένετε να κρυώσει τελείως. Βάλτε τα φιλέτα του κοτόπουλου στην άλμη, σκεπάστε και βάλτε το μπωλ στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου. Ετοιμάστε το πικάντικο λάδι

Βάλτε ένα μικρό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε ελαφρά τους σπόρους αγριοκύμινου, μέχρι να μυρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετέ τους σε ένα γουδί και σπάστε τους.

Στο ίδιο τηγάνι, καβουρδίστε ελαφρά το κύμινο, το κόλιανδρο και το μπούκοβο, για περίπου 1 λεπτό. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα μπωλ και προσθέστε το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι θέλετε. Ανακατέψτε πάλι καλά πριν το χρησιμοποιήσετε και ψήστε το κοτόπουλο.

Βγάλτε το κοτόπουλο από την άλμη, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε την ψηστιέρα να ζεσταθεί, σε μέτρια – δυνατή φωτιά (αν έχετε ψησταριά, ακόμα καλύτερα).

Απλώστε τα φιλέτα στην ψηστιέρα και ρίξτε πάνω τους 2 κουταλιές από το πικάντικο λάδι. Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καφέ-κόκκινο χρώμα και στις δύο πλευρές. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε το σε λωρίδες, κατά πλάτος.

Σερβίρετε με το υπόλοιπο πικάντικο λάδι.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'