Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το τσάτνεϊ ντομάτας του Γανυμήδη

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςτσάτνεϊ, τσάτνεϊ ντομάτας, σάλτσα ντομάτα, εύκολο, Γαλαξίδι, Δελφοί, προορισμός ταξίδι, Ξενώνας, Γανυμήδης

Ταξιδεύοντας στη Φωκίδα, περάσαμε από το Γαλαξίδι, μια μικρή πολιτεία με ένδοξο ναυτικό παρελθόν κοντά στους Δελφούς, και έναν από τους πιο ωραίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Και κάναμε μια στάση στο Γανυμήδη, για το περίφημο πρωινό του με τις σπιτικές μαρμελάδες, τα ωραία κέικ και τα χωριάτικα αυγά από το πλαϊνό κοτέτσι. Η Χρυσούλα Παπαλέξη, ιδιοκτήτρια του ξενώνα, μας έδωσε τη συνταγή για τσάτνεϊ ντομάτας, μια διαφορετική εκδοχή σάλτσας που μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά πιάτα με κρέατα, φακές αλλά και αυγά.

photo: rbainfo@Flickr
photo: rbainfo@Flickr

Υλικά

  • 1 ½ κιλό ντομάτες κονκασέ ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη
  • ½ φλ. σταφίδα ξανθή
  • ¼ φλ. ξύδι από κρασί
  • 1 κ.τ.σ. αλάτι χοντρό
  • 2 κ.τ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για το αρωματικό μπουκέτο:

  • ¼ ξύλο κανέλας
  • 2 γαρίφαλα (καρφάκια)
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 4 κόκκους μαύρο πιπέρι

Για το τελείωμα:

  • ½ φλ. λευκή ζάχαρη
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλ. ξύδι από κρασί

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, το σέλερι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τις σταφίδες, το αλάτι, τον μαϊντανό και το ξύδι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50' έως 1 ώρα, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να πυκνώσει η σάλτσα. Βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη ζάχαρης και το ξύδι. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε καλά. Μετά το άνοιγμα, η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο, για μια εβδομάδα.  

Ο Γανυμήδης στο Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι είναι μια μικρή ναυτική πολιτεία – σκηνικό που γνώρισε μεγάλες δόξες στο παρελθόν. Όπως κι εκείνο της Σύρου, υπήρξε σπουδαίο εμπορικό λιμάνι την εποχή των ιστιοφόρων, που δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την τεχνολογία του 20ου αιώνα, ευτύχησε όμως να χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός προσανατολισμένος στον ήπιο τουρισμό. Τα καταπληκτικά αρχοντικά παλιών καπεταναίων καθρεφτίζονται στα ήσυχα νερά και σε μαγνητίζουν με την ομορφιά και την ηρεμία τους, αυτή ακριβώς που αναζητούν οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που περπατάνε στα σοκάκια του και ρεμβάζουν στα καφενεία κάτω στο λιμάνι. Και ο Γανυμήδης είναι ένας από τους πρώτους ξενώνες με χαρακτήρα στην Ελλάδα, αυτό που σήμερα λέμε boutique hotel. Ο Μπρούνο, ο ιταλός ιδιοκτήτης του, μετέτρεψε το γαλαξιδιώτικο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα με την ειδυλλιακή εσωτερική αυλή σε ένα ήρεμο, πολύ φιλόξενο μικρό ξενοδοχείο. Επίσης ήταν ο πρώτος που μας καλόμαθε στο πλούσιο πρωϊνό με τις υπέροχες μαρμελάδες που έφτιαχνε ο ίδιος σε συνδυασμούς τους οποίους δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει. Κάπως έτσι ο Μπρούνο έκανε τον Γανυμήδη του ταξιδιωτικό προορισμό που έχει συνδέσει την ποιοτική διαμονή με τους Δελφούς με το Γαλαξίδι. Μετά ακολούθησαν όλοι οι άλλοι Τη δεκαετία του 1980 πήγαινες στο Γαλαξίδι για να εισπνεύσεις τα απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος και τη γοητεία αυτής της μικρής πολιτείας αλλά και για να περάσεις ένα μαγικό Σαββατοκύριακο στου Μπρούνο. Φεύγοντας έπαιρνες για ανάμνηση βαζάκια με τις πολύτιμες μαρμελάδες του. Ο Μπρούνο δεν υπάρχει πια. Η Χρυσούλα Παπαλέξη, η νέα ιδιοκτήτρια, έχει διατηρήσει τον ναυτικό χαρακτήρα του ρομαντικού ξενώνα και φροντίζει με αγάπη τις αντίκες που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Επίσης φτιάχνει τις δικές της μαρμελάδες και τσάτνεϊ, που σερβίρονται με το πρωϊνό αλλά μπορείς να πάρεις και σε βαζάκι φεύγοντας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'