Μακαρονοσαλάτα: δροσίζει και χορταίνει
Δροσερή, πολύχρωμη και πολύ νόστιμη, σίγουρα θα εντυπωσιάσει - και θα χορτάσει τους πεινασμένους - σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι!
Για 6 μερίδες
Υλικά:
Προετοιμασία:
Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδος μακαρονάκι θέλετε - εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τα ditali, που είναι ένα είδος κοφτά μακαρονάκια, μικρά σε μέγεθος και χοντρά, είναι ειδικά για σούπα και δεν χάνουν τη φόρμα τους. Βράστε τα μακαρονάκια σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά αλ ντέντε. Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν.
Βράστε τα λαχανικά σε αλατισμένο νερό, επίσης αλ ντέντε, δηλαδή να είναι τραγανά. Στραγγίστε τα και ρίξτε τους παγωμένο νερό, δηλαδή κάντε τους ένα είδος μπανιαρίσματος για να κρατήσουν τα ζωηρά τους χρώματα. Σε ένα σκεύος, αναμείξτε τα μακαρόνια με τα λαχανικά. Ψιλοκόψτε τα αγγουράκια τουρσί, την γαλοπούλα, προσθέστε τα στη σαλάτα και ανακατέψτε. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο έντονη γεύση στη σαλάτα, μπορείτε αντί για γαλοπούλα να χρησιμοποιήσετε μπέικον, το οποίο θα σοτάρετε.
Βάλτε την σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Σε ένα σκεύος, αναμείξτε τη μαγιονέζα, το κέτσαπ και 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Ρίξτε το μίγμα της μαγιονέζας στη σαλάτα λίγο πριν την σερβίρετε, γιατί τα μακαρόνια έχουν την τάση να ρουφάνε τη μαγιονέζα, και αν σταθεί η σαλάτα στεγνώνει.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.