Κολοκυθάκια: πρώτα κάψα, μετά δροσιά
Μόλις σφίξουν οι ζέστες, ο φούρνος κλείνει, τα τηγάνια σκαρφαλώνουν στα πιο ψηλά ντουλάπια, μόνο οι κατσαρόλες μένουν έξω για μακαρονάδες γρήγορες, στα πεταχτά. Για μαγείρεμα χρονοβόρο ούτε λόγος, ποιος αντέχει να μείνει στην κουζίνα πάνω από καυτά λάδια και ατμούς; Εμπρός καλή μου τηγανοψηστιέρα, που όλα τα ετοιμάζεις γρήγορα και καθαρά. Βλέποντας τα ροδοψημένα κολοκυθάκια της Αμαλίας Λογαρά και σκεφτόμενος ό,τι έγραψε η Εύη Σκούρα, πως τα ψητά λαχανικά είναι η δελεαστική αντι-πρόταση στα ωμά, κατέληξα σε αυτές τις πικάντικες κολοκυθένιες γόνδολες γεμισμένες με γιαούρτι και φέτα. Και χορταίνουν και ετοιμάζονται μέσα σε 20 λεπτά από την ώρα της πείνας.
Για να χορτάσουν 2 πεινασμένοι (και ζεσταμένοι):
- 4 μεγάλα κολοκύθια
- μισό κυπελάκι γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι περίπου χοντροτριμμένη φέτα
- 1 κ.σ. πάπρικα
- λίγη ρίγανη
- μισή σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- λίγο κύμινο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
- κόλιανδρος ψιλοκομμένος και ένα λάιμ
Ανάβω την τηγανοψηστιέρα να ζεσταίνεται. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω τα μπαχαρικά με το σκόρδο και τα αφήνω κατά μέρος.
Κόβω τα κολοκύθια εγκάρσια, κατά το πλάτος τους, ώστε να τα αξιοποιήσω σαν γόνδολες, που θα υποδεχτούν το τυρί. Με ένα κουτάλι αφαιρώ τους σπόρους – αν είναι μαλακά, απομακρύνονται πολύ εύκολα – ώστε να αποκτήσουν μακρόστενη λακούβα. Πασπαλίζω γενναιόδωρα με τα μπαχαρικά και τα τοποθετώ στην ψηστιέρα που πλέον έχει ζεσταθεί καλά.
Τα απλώνω και τα αφήνω να ψηθούν για περίπου δεκαπέντε λεπτά - δίχως ίχνος από λάδι - ώσπου να γίνουν τραγανά. Μέχρι να ετοιμαστούν, ανακατεύω σε ένα μπολ το τυρί με το γιαούρτι.
Μόλις ψηθούν και καλοροδίσουν, τα σερβίρω σε άνετη πιατέλα, λίγη ακόμα πάπρικα για τους τολμηρούς και από μια κουταλιά φέτα με γιαούρτι σε κάθε κολοκύθι. Από πάνω κόλιανδρος και μπόλικο λάιμ.
Χάρμα οφθαλμών, που χορταίνει δύο - για περισσότερους, αυξήστε ποσότητες αναλόγως. Ασφαλώς οι αναλογίες και η επιλογή των μπαχαρικών είναι μόνο μια πρόταση, αυξομειώστε ανάλογα με τα γούστα σας. Όσο πιο πικάντικα, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι η δροσιά από το τυρί. Άλλωστε, όλο το παιχνίδι εδώ είναι η εναλλαγή κάψας-δροσιάς σε κάθε μπουκιά.