Απάκι και ξινομυζήθρα και στα μπισκότα!
Μπορεί το food styling να μην είναι το φόρτε μου, αλλά τουλάχιστον θα τα έβαζα σε ένα πιατάκι για να σας τα παρουσιάσω. Ειλικρινά όμως, δεν πρόλαβα! Εξαφανίστηκαν χωρίς να το καταλάβω αυτά τα πικάντικα αλμυρά μπισκοτάκια. Τα είχα στην μπισκοτιέρα και έλεγα ότι όταν θα γράψω τη συνταγή, θα τα βγάλω και μια τελική φωτογραφία για την παρουσίαση. Το κακό τους όμως είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις μόνο σε ένα! Περισσότερες φωτογραφίες, λοιπόν, την επόμενη φορά, που σίγουρα δεν θα αργήσει...
Η συνταγή είναι της Ε., μιας συναδέλφου, που ό,τι κι αν μας έχει κεράσει είναι πεντανόστιμο. Άλλαξα τη φέτα, που περιείχε η αρχική συνταγή, με ξινομυζήθρα και γραβιέρα και το μπέικον με απάκι! Ναι με απάκι, που κυκλοφορεί πια όλες τις εποχές.
Αν και είναι ένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματά μας, το βρίσκουμε πλέον όλο το χρόνο, αφού αρκετές μονάδες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων το παρασκευάζουν και το πουλούν συσκευασμένο σε κενό αέρος. Είναι ένα πικάντικο κρητικό αλλαντικό, από καθαρό χοιρινό κρέας μαριναρισμένο σε ξύδι, αρτυμένο με κύμινο και πιπέρι και καπνισμένο με αρωματικά βότανα. Το συνηθίζουμε τηγανισμένο με αυγά, είναι απίθανο με μανιτάρια και ξινομυζήθρα και σαν γαρνίρισμα σε σαλάτες, αλλά τελικά πάει παντού!
Δοκιμάστε τα σε όποια εκδοχή προτιμάτε, αλλά δοκιμάστε τα! Είναι πολύ νόστιμα. Το ελαιόλαδο τα κάνει τραγανά και το αλλαντικό με το τυρί τα κάνουν πικάντικα και λαχταριστά. Τρώγονται σκέτα αλλά συνοδεύουν τέλεια σαλάτες, αλοιφές, συρωτό γιαούρτι, ελιές και ό,τι άλλο αλμυρό έχουμε στο τραπέζι μας!
Υλικά:
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 gr
- 1 κεσεδάκι του γιαουρτιού που χρησιμοποιήσαμε ελαιόλαδο (μέχρι εκεί που ήταν το γιαούρτι)
- 2 αυγά
- 2 φέτες απάκι, που θα κόψουμε σε μικρά κυβάκια
- 1 ½ κούπα ξινομυζήθρα
- 1 κούπα χοντροτριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
- λίγο πιπέρι
- 1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3½ κοφτά κουταλάκια)
- λίγο πιπέρι
- 3½ - 4 κούπες αλεύρι
Επί το έργον:
Σε κατάλληλο σκεύος βάζουμε τις 3 κούπες αλεύρι και τις ανακατεύουμε με το μπέικιν. Κρατάμε την τέταρτη κούπα, γιατί μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί ολόκληρη. Κόβουμε σε κύβους το απάκι. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά.
Σε λεκάνη ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το γιαούρτι, τα αυγά και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα τυριά και το απάκι και σταδιακά το μείγμα του αλευριού. Πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε μπαλάκια σαν κεφτέδες ή κόβουμε με κουπ-πατ το ζυμάρι μας, αφού το πατήσουμε σε φυλλαράκια πάχους λίγο μικρότερο από 1 cm.
Tα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Γίνονται περίπου 70 κομμάτια.
Παρατηρήσεις:
- Η αρχική συνταγή είχε 8 φέτες μπέικον και 300-400 gr φέτα. Το απάκι που χρησιμοποίησα ήταν 2 φέτες, που έδωσαν περίπου μια κούπα ψιλοκομμένο.
- Δεν χρειάζεται να σπάσουμε την ξινομυζήθρα εντελώς. Είναι ωραίο να την βρίσκουμε στα σνακ μας.
- Η Ε. προτείνει να δοκιμάσουμε λίγη πιπεριά για χρώμα και για άρωμα στα μπισκότα μας. Θα το επιχειρήσω την επόμενη φορά, αλλά και χωρίς αυτή εξαφανίστηκαν, όπως σας είπα, σε χρόνο ρεκόρ!
*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: τηγανιά με απάκι
- Τα κρητικά: το απάκι έγινε πίτα
- Για κρασί και «μπίρι-μπίρι» σπίτι μου
- Όταν τα αγόρια έχουν κέφια
- Μπισκότα παρμεζάνας, αλμυρά και αφράτα
- Ομελέτα από Κρήτη: απάκι και κεφαλογραβιέρα
- Ντόνατς αλμυρά με «παρέα» ελαφρώς πικάντικη
- Η πιο εύκολη τυρόπιτα (του κόσμου)
- Αλμυρά μπισκότα με ελιές και γραβιέρα