Ψάρι και λαχανικά με την ευκολία του φούρνου
Ο συνδυασμός κρέατος ή ψαριών με λαχανικά είναι πολύ συνηθισμένος στην κουζίνα μας. Δίνει νόστιμα και χορταστικά πιάτα. Κι επειδή κάθε εποχή έχει τα δικά της λαχανικά και χόρτα, η ποικιλία είναι εξασφαλισμένη. Εξάλλου είναι πολύ καλό να τηρούμε την εποχικότητα στη διατροφή μας.
Έτσι τον χειμώνα εμείς εδώ, στην Κρήτη, μαγειρεύουμε τα ψάρια και τα κρέατά μας με διάφορα αγριόχορτα (με πρωταγωνιστή το μάραθο). Το καλοκαίρι τη θέση των χόρτων παίρνουν τα καλοκαιρινά λαχανικά: μπάμιες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φασολάκια μαγειρεύονται με κρέας ή ψάρια και δίνουν πλήρη πιάτα με μεγάλη διατροφική αξία.
Το σημερινό πιάτο είναι ένα από αυτά τα καλοκαιρινά και γίνεται εύκολα, χωρίς πολλή προετοιμασία και φροντίδα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το βάζεις στον φούρνο και τέλος!
Υλικά:
- περίπου ένα κιλό ψάρι σε φέτες (παλαμίδα, τονάκι κλπ) ή δύο ψάρια του μισού κιλού
- 3-4 πατάτες
- 2 μεγάλες πιπεριές
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 3-4 ντομάτες
- ¾ κούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε το ψάρι αν έχει λέπια (οι παλαμίδες και οι τόνοι πλεονεκτούν σ' αυτόν τον τομέα) και το κόβουμε σε φέτες αν χρειάζεται. Φυσικά αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει από τον ψαρά μας. Το πλένουμε πολύ καλά, μέχρι να μην κοκκινίζει το νερό, και το αλατίζουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος 1-1,5 cm και τις αλατίζουμε ελαφρά. Σε ένα σκεύος
κατάλληλο για φούρνο βάζουμε 2-3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες πατάτας.
Από πάνω βάζουμε τις φέτες του ψαριού, τα κρεμμύδια σε φετάκια ή σε ροδέλες, τις πιπεριές κομμένες σε κρίκους. Τρίβουμε 1½ (ή δύο) ντομάτες (τις μισές), αλατοπιπερώνουμε λίγο τον πολτό και περιχύνουμε το ταψί μας. Τις υπόλοιπες ντομάτες τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα υπόλοιπα.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 70-90 λεπτά , ανάλογα με τον φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω.
Αν χρειαστεί, στη μέση του ψησίματος προσθέτουμε ½ κούπα νερό. Στο τέλος του ψησίματος πρέπει να έχουν μαλακώσει οι πατάτες και να έχει μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός (να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό μας, να «ηρεμήσουν» όπως λένε τα υγρά του) και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
- Μπορούμε να παραλείψουμε τις πατάτες και να ελαττώσουμε το ελαιόλαδο για πιο διαιτητικό πιάτο. Ιδιαίτερα αν το ψάρι μας είναι λιπαρό, μπορούμε να βάλουμε ½ κούπα, ακόμη και ¼ της κούπας μόνο.
- Αν αρχίσει να ξεραίνεται πολύ η επιφάνεια του φαγητού μας, σκεπάζουμε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο. Όχι όμως από την αρχή. Του πηγαίνει το ελαφρύ «καψάλισμα».
- Το φαγητό δεν χρειάζεται ανακάτεμα. Αν θέλουμε το ψάρι μας να κάνει κρούστα, το τελευταίο τέταρτο του ψησίματος βάζουμε τις φέτες του ψαριού πάνω πάνω (προσεκτικά με μια σπάτουλα) χωρίς να ανακατέψουμε και να διαλύσουμε τα λαχανικά.
*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ένα ψάρι καταδικασμένο να πετύχει!
- Μυλοκόπι με πράσα και πατάτες
- Λαβράκι στον φούρνο
- Τόνος στη λαδόκολλα, έτσι απλά!
- Πετύχαμε λαβράκι, με μπάμιες στον φούρνο
- Ρείκι στο αλάτι για κρουστή σάρκα
- Φαρφάλες με αρμύρα, ντομάτες και καπνιστή παλαμίδα
- Κέφαλοι στη σιγόβραση με κοχύλια πάστας
- Κεφάλι συναγρίδας βραστό με λαχανικά
- Μυξινάρι με κουνουπίδι στο φούρνο